Je kunt niet overal en altijd bij jouw kinderen zijn. Dat is ook niet goed voor de ontwikkeling van het kind, als bezorgde ouder zul je toch stap voor stap de kinderen wat meer ruimte moeten geven. Jullie band zal sterker worden als je durft wat meer afstand te nemen. Om dat veilig en verantwoord te doen kun je gebruik maken van moderne technologie. Mobiele apparaten hebben vaak al een camera ingebouwd, via wifi en data verbindingen kun je overal en altijd contact houden met je kinderen. Maar je moet wel rekening houden met privacy en enkele technische hobbels overwinnen. Hoe dat werkt lees je op deze pagina!

Camera’s in en rond de woning

Met een IP camera voor buiten met wifi kun je de kinderen in de gaten houden wanneer ze bijvoorbeeld in de tuin spelen. Dat klinkt al meteen best ingewikkeld, maar dat valt in praktijk reuze mee. Je kunt een complete IP camera aanschaffen die je direct koppelt aan het wifi netwerk in huis, via een app kun je overal naar de beelden van de camera kijken. Je kunt met bewegingsdetectie automatisch een melding laten sturen, zo weet je precies wanneer jouw kinderen in de tuin spelen. Uiteraard doet een IP camera voor buiten met wifi ook uitstekend dienst als beveiligingscamera. Je kunt dergelijke camera’s via een ‘bridge’ koppelen aan andere slimme apparaten zoals de Somfy Tahoma. Zo kun je met een slimme luidspreker zelfs praten met jouw kinderen, terwijl ouder en kind zich op een andere plek bevinden.

Draadloze verbindingen

Om bovenstaande functionaliteit te realiseren zul je gebruik moeten maken van een draadloze internet verbinding. Dit kan via wifi of 3G / 4G.

  • Wifi: Dit is het draadloze netwerk dat veel mensen in huis gebruiken. De standaard verbinding van het telecombedrijf wordt meestal geleverd met een wifi router, wanneer je gebruik wilt maken van meerdere slimme apparaten is het verstandig om een ‘bridge’ te koppelen waarmee je verschillende apparaten met elkaar kunt laten communiceren.
  • 3G / 4G: Deze draadloze oplossing is vooral bedoeld voor smartphones, maar je kunt met een SIM kaart en eventueel een draadloze router ook via tablets, laptops en PC gebruik maken van je eigen (veilige) draadloze netwerk. Dit werkt overal ter wereld, en kan gekoppeld worden met een wifi netwerk. Houd wel rekening met kosten voor mobiele data, zeker met een Europese SIM kaart buiten Europa vanwege de mogelijke roaming kosten.

Apps waarbij je contact houdt met jouw kinderen

Laten we met het slechte nieuws beginnen; er zijn weinig goede apps voor ouders (en vertrouwde personen) om veilig te communiceren met kinderen. Toch hebben we drie potentiële kandidaten gevonden, en we geven daarnaast nog een aantal tips om andere apps te gebruiken voor veilige communicatie tussen kind en volwassene.

1. Facebook Messenger Kids

Facebook kan heel leuk zijn voor kinderen, maar het is niet bepaald een veilige omgeving. Met Facebook Messenger Kids belooft de social media gigant een veilige omgeving waar kinderen kunnen chatten met vrienden en familie. De instellingen worden beheert via de Facebook account voor de ouders, die bepalen wie er met de kinderen mag chatten. De app is geheel gratis te gebruiken zonder reclame. Critici zien het als een manier om de jeugd ‘klaar te stomen’ als Facebook social media zombies, daarnaast is het niet duidelijk hoeveel data Facebook verzamelt van de gebruiker.

2. Rootz

Dit is een heel leuke voorlees app die vooral is gemaakt voor opa’s en oma’s, maar ook uitstekend geschikt is voor ouders die bijvoorbeeld op zakenreis zijn. Het is in basis een soort videochat waarbij een groot deel van het venster wordt ingenomen door een sprookjesboek. De (groot)ouders lezen het boek voor, terwijl de kinderen de illustraties kunnen bekijken. Helaas is de toekomst van deze app onzeker, op dit moment is deze niet meer te vinden in de App Store.

3. Heppee

Ook deze app is momenteel niet meer beschikbaar voor nieuwe gebruikers, volgens de uitgevers omdat er een nieuwe versie aankomt. Laten we het hopen… Deze app is bestemd voor gescheiden ouders, die met deze app de voortgang van hun kinderen kunnen monitoren, inclusief het delen van een agenda, foto’s en met live video chat. Omdat het een beveiligde omgeving is heb je geen last van pottenkijkers via social media diensten.

Zijn er ook alternatieven?

Er zijn helaas niet veel apps die speciaal voor communicatie tussen ouders en kinderen ontwikkeld zijn. Je kunt wel veel bestaande diensten zoals Facebook, Google+ of Apple ID instellen voor communicatie tussen familieleden. Bij de instellingen van smartphones en tablets kun je diverse beperkingen instellen voor kinderen om de privacy en beveiliging optimaal in te stellen. Toch is het niet altijd duidelijk hoeveel informatie deze grote bedrijven verzamelen. Een één-op-één verbinding via de officiële app die bij een IP camera hoort is dan de meest veilige optie.