Op het gebied van woninginrichting zijn heel wat trends. Ga jij voor de minimalistische look zoals je die in de Scandinavische woonstijl ziet? Is de industriële uitstraling met ruwe en stoere elementen helemaal jouw ding? Of heb je toch liever een landelijke stijl, die nostalgie ademt en als zeer sfeervol te boek staat? Welk type inrichting je ook kiest, het is verstandig om die lijn door te trekken in de hele woning. Zo zorg je ervoor dat jouw woning eenheid uitstraalt. Ook de keuken hoort daar natuurlijk bij en het is tegenwoordig heel eenvoudig om de keuken goed af te stemmen op de rest van de inrichting bij jouw huis.

Kies de stijl die bij je past

Iedereen dezelfde fantasieloze, saaie witte keuken? Die tijden liggen ver achter ons. Tegenwoordig zijn er verschillende keukenstijlen die je ook nog eens helemaal naar eigen wens kunt laten uitvoeren door te variëren met kleuren en materialen. Je begint uiteraard met het bepalen welke opstelling de keuken moet gaan krijgen. Een rechte opstelling vormt daarbij altijd de basis. Je begint met een recht keukenblok te ontwerpen en je gaat vervolgens bekijken wat daar eventueel aan toegevoegd kan worden. Sommige ruimtes lenen zich prima voor een hoekopstelling of een keuken in de vorm van de letter U, terwijl dat in andere ruimtes door de positie van ramen, deuren en looppaden niet mogelijk is. De vorm van de keuken heeft met de uiteindelijk te kiezen stijl niet zo veel te maken. Je kunt een bepaalde stijl in principe op elk type keuken toepassen.

Laat je inspireren door anderen

Natuurlijk volg je bij het kiezen van een keuken je eigen voorkeuren. Maar dan moet je wel weten wat er zoal te koop is. Het kan dus geen kwaad om – in dit geval letterlijk – bij een ander in de keuken te gaan kijken. Daarvoor hoef je natuurlijk niet bij wildvreemden te gaan aanbellen, want online vind je (bijvoorbeeld via Pinterest) tal van voorbeelden van hoe mensen hun keukens hebben ingericht. Ook zijn er keukenmagazines waarin de verschillende stijlen uitgebreid aan bod komen. Dat veel mensen tegenwoordig voor een landelijke keuken kiezen, hangt onder meer samen met de wens om meer natuurlijke elementen in huis te halen. Het gebruik van hout vormt in dit type keukens vrijwel altijd de basis en dat geeft een heel sfeervol eindresultaat. Sowieso is de landelijke woonstijl heel sfeervol en wanneer jij je woonkamer al op die manier hebt ingericht, trek je die lijn moeiteloos door naar de keuken. Dat laatste geldt uiteraard voor elke denkbare woonstijl, omdat de mogelijkheden legio zijn.

Ontwerp zelf je eigen keuken

Keukenshowrooms zijn bedoeld om je te inspireren en om je te laten zien welke mogelijkheden er zoal zijn. De opstellingen variëren, maar passen vaak niet precies in jouw keuken. Dat wil echter niet zeggen dat je jouw plannen moet wijzigen. Je kunt namelijk gewoon de door jou gewenste opstelling samenstellen met de losse elementen in de betreffende stijl. Hiervoor kun je zelf aan de slag gaan met slimme software, die je direct toont hoe jouw droomkeuken eruit komt te zien. Wil je liever dat een expert voor je aan de slag gaat? Dan kan dat natuurlijk ook! Het gaat er uiteindelijk om dat er een ontwerp op tafel komt waar jij je helemaal in kunt vinden.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het inrichten van een keuken is belangrijk dat je altijd de zogenoemde werkdriehoek zo optimaal mogelijk houdt. Dit is de denkbeeldige driehoek tussen de spoelbak, het kookgedeelte en de koelkast. Zorg er verder voor dat lades en kastdeurtjes elkaar niet hinderen.