Ontwerp en maak je eigen keukeneiland

Een keukeneiland zelf maken is ontzettend leuk en het staat prachtig in iedere keuken. Het zorgt voor een ruimer gevoel bij het koken en kan tevens dienen als een afscheiding voor de open keuken. Er zijn veel mensen die het keukeneiland zelf maken. Je kunt hierbij denken aan een aanrechtblad met kastruimte eronder, maar ook aan een fornuis, een gootsteen of zelfs zitplaatsen geïntegreerd met je keukeneiland. Maar waar moet je aan denken als je je keukeneiland zelf maken wilt?

keukeneiland zelf maken

Waar beginnen met je keukeneiland zelf maken

Wil je je keukeneiland zelf maken, dan zul je eerst moeten bedenken wat je er allemaal in wilt verwerken. Heb je bijvoorbeeld een kastenwand zonder aanrecht aan je muur, dan is een fornuis en gootsteen wel nodig. En let er vooral op dat je koelkast, fornuis en wasbak niet te ver uit elkaar liggen: met deze drie moet je kunnen werken als je kookt. Ook is het heel handig als je gootsteen en vaatwasser vlak bij elkaar liggen.

De grootte van de ruimte

Let ook zeker op de ruimte die je hebt. In een hele kleine ruimte kan een keukeneiland een claustrofobisch gevoel geven en bovendien zorgen voor te weinig bewegingsruimte. Je kunt dan wel kiezen voor een halfopen eiland, waarbij het keukeneiland aan één uiteinde haaks op je aanrecht aansluit. Bekijk voor je zelf een kookeiland maken gaat even met een paar kisten of stoelen of je genoeg ruimte overhoudt als er een keukeneiland zou staan. Want een keukeneiland moet juist voor een ruimtelijk gevoel zorgen en zeker je bewegingsvrijheid niet belemmeren.

Extra functies van je keukeneiland

Je kunt ook extra functies toevoegen aan je keukeneiland. Zo kiezen veel mensen die een keukeneiland zelf maken ervoor om er een gootsteen aan toe te voegen. Het is hierbij dan heel gemakkelijk als ook het fornuis en de vaatwasser in het keukeneiland komen te liggen, of er tegenover. Ook zitplaatsen in een keukeneiland kunnen heel mooi zijn en een gezellige huiselijke sfeer creëren. Daarbij heb je een aantal opties:kookeiland zelf maken

  • Een klein keukeneiland met verhoogde zitplaatsen maken.
  • Een keukeneiland zelf maken met gootsteen of fornuis met ernaast iets lager een zitgedeelte.
  • Een keukeneiland met gootsteen of fornuis door laten lopen en de zitplaatsen ook hier weer verhogen.

Het integreren van een kookplaat

Wil je zelf een kookeiland maken, door de kookplaat in het eiland te integreren, dan moet je op een aantal extra punten letten. Er zijn verschillende soorten kookplaten, let er bij het koken van de kookplaat goed op of hij aan de eisen voldoet voor een kookeiland. Zo moet het eiland minstens 100cm diep zijn. Ook moet je er op letten als je zelf een kookeiland maken gaat, dat er plaats is voor een afzuigkap met afvoerbuis. Een stopcontact is meestal ook handig in een kookeiland.

Het integreren van een gootsteen

Een gootsteen heeft water toevoer en afvoer nodig en is breder dan een fornuis. Daarnaast wil je zowel warm als koud water kunnen gebruiken. Het geeft wel meer ruimtegevoel dan een kookeiland met een fornuis, omdat er geen afzuigkap boven je keukeneiland hangt. Het makkelijkst is het als de vaatwasser in dit geval ook in het keukeneiland geïntegreerd is.

Voordelen en nadelen van het keukeneiland

Ga je een keukeneiland zelf maken, overweeg dan van te voren de voor- en nadelen. Een groot voordeel is natuurlijk de gezellige sfeer die het keukeneiland creëert, een nadeel kan zijn dat bij een kookeiland zelf maken de afzuigkap midden in de kamer komt, en bij een gootsteen de leidingen. Een nadeel voor een te kleine ruimte zou kunnen zijn dat het de bewegingsvrijheid belemmert. Maar in alle andere gevallen zorgt een kookeiland zelf maken juist voor extra veel ruimte bij het koken.