Een kookeiland is de wens van veel mensen. Dat is niet zo gek, want een kookeiland brengt leven en gezelligheid in huis. Vooral als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer, blijf je met een kookeiland gemakkelijk contact houden met de gasten in de woonkamer. Wanneer kies je voor een kookeiland en wat is handig om te weten als je besluit een kookeiland te plaatsen? Lees snel verder.

Wanneer kies je voor een kookeiland?
Een kookeiland is een goed idee mits je daar de ruimte voor hebt. De minimale afmetingen voor een kookeiland zijn ongeveer 150 x 90 cm. Uitgaande van 100 cm werk- en loopruimte aan iedere zijde, heb je dus minimaal 10 m2 vrije ruimte nodig voor je überhaupt over een kookeiland mag gaan nadenken. De meest ideale beschikbare ruimte is 18 m2 voor het kookeiland inclusief loopruimte. Een aanbouw is de oplossing om de keuken uit te breiden als er te weinig ruimte is voor een kookeiland.

Praktische tips

  1. Houd bij een kookeiland altijd rekening met de mogelijkheden voor het plaatsen van de afzuigkap. Let daarbij goed op de installatiehoogte, want constant je hoofd stoten aan de afzuigkap belemmert je in het goed uitvoeren van je rol als keukenprins of keukenprinses. Een verlaagd plafond met een afzuigunit erin verwerkt biedt een oplossing.
  2. Maak van je kookeiland een zitgedeelte met barkrukken. Niets is zo gezellig als aan het keukeneiland zitten terwijl er iemand staat te koken. Zorg er wel voor dat dit zitgedeelte niet direct achter een kookplaat is. Tijdens het koken vliegen er dan mogelijk spetters naar de gasten toe.
  3. Houd rekening met de mogelijkheid voor het aanleggen van de gas- en waterleidingen en de toevoer van elektriciteit. Indien je beschikt over een kruipruimte is dit vaak geen probleem, maar heb je bijvoorbeeld vloerverwarming, dan is dat al wat lastiger te realiseren. Door te keizen voor een uitschuifbare elektriciteitszuil, heb je beschikking tot stopcontacten die uit het zicht te werken zijn, als je deze niet gebruikt.
  4. Indien het noodzakelijk is om een aanbouw te plaatsen, let er dan op dat je deze ruimte goed isoleert wordt. Dit om warmte in huis te houden en de kans op tocht zo klein mogelijk te maken. Denk hierbij aan vloer-, dak- en spouwmuurisolatie en dubbel glas.

Kosten voor een kookeiland
De kosten voor een kookeiland lopen uiteen door een groot aanbod aan afmetingen, materialen en verschillende stijlen. Een kookeiland heb je al vanaf € 6.000, maar gemiddeld kost een kookeiland € 12.500, exclusief plaatsing. Het laten plaatsen  van een kookeiland kost gemiddeld 20% van de koopprijs van het eiland zelf.

Het aanleggen van een kookeiland verhoogt de leefbaarheid van je woning. Helaas is een kookeiland niet voor ieder huis geschikt, omdat er een minimale vrije oppervlakte van 10 m2 beschikbaar moet zijn. Heb je deze ruimte niet en wil je toch per se een kookeiland? Dan is een aanbouw dé oplossing om de keuken uit te breiden, zodat jij toch jouw droom kunt verwezenlijken.