De eerste stap naar het maken van een geweldige cocktail is om de benodigde accessoires bij de hand te hebben. Daarom laten we je in deze blog de essentiële hulpmiddelen voor het bereiden van cocktails zien. Cocktails maken is een kunst, en net zoals een schilder een goed penseel nodig heeft, heeft een mixoloog een goede cocktail shaker nodig. Laten we de lijst met accessoires doornemen die elke aspirant-mixoloog nodig heeft voor het maken van geweldige cocktails die je vrienden zullen verbazen.

Een jigger

Precisie is de sleutel bij het maken van een goede cocktail en een jigger is een handig meetinstrument om je te helpen bij het creëren van een perfecte cocktail. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor elke aspirant-cocktailmaker. Er zijn veel opties bij het kiezen van een jigger, maar veel bartenders kiezen voor de kegelvorm, lange en kleine jiggers. Als je er een persoonlijk tintje aan wilt geven, overweeg er dan een met een andere kleur.

Een shaker

Shakers zijn misschien wel de leukste van de essentiële keukenaccessoires voor het bereiden van cocktails. Er zijn verschillende soorten shakers, maar de twee meest voorkomende zijn de traditionele Cobbler Cocktail Shaker en de Boston Shaker. De traditionele cocktailshaker, met een metalen of glazen kan, heeft een ingebouwde shaker en een passend deksel. De Cobbler-shaker is een behoorlijk goede shaker voor mensen die thuis cocktails maken, maar de Boston-shaker is een meer veelzijdige shaker en de keuze van een barman. 

De Boston shaker bestaat uit 2 zijden, een pint glas en een metalen kan om de bovenkant te bedekken en de afsluiting te creëren. Het afdichten en scheiden van de twee vereist een goede kraan op de juiste plaats. De reden waarom bartenders zweren bij deze shaker is dat je mix sneller afkoelt tijdens het shaken en het shaken minder tijd kost. Minder tijd om te shaken betekent meer tijd om te drinken. Beide zijn bij elke horeca groothandel te verkrijgen!

Een zeef

In tegenstelling tot de Cobbler shaker heeft een Boston shaker geen ingebouwde zeef en is er dus een aparte zeef nodig. De meest voorkomende keuze is een variant die je bovenop het glas plaatst om je drankje te zeven. Hij heeft een speciale veer die ervoor zorgt dat alle vruchten en kruiden achterblijven. Dan heb je de mensen die geloven in dubbel persen. Dit houdt in feite in dat je de cocktail door 2 verschillende zeven filtert en je bijvoorbeeld kleinere pulp kunt verwijderen. Je plaatst eerst de Hawthorne strainer bovenop de shaker. Vervolgens houd je een fijne zeef boven op het serveerglas waardoor je de cocktail inschenkt.

Bar lepel

Een bar lepel is geen doorsnee lepel. Het is een metalen lepel met een lang en spiraalvormig handvat, ideaal voor het roeren van drankjes. Het lange spiraalvormige handvat is zo gemaakt dat je de drank langs de spiraal kunt schenken om gelaagde cocktails te creëren. Een bar lepel is beter dan een normale lepel omdat hij in elk type glaswerk past en omdat cocktails ander glaswerk nodig hebben. 

Muddler

Voor cocktails als Caipirinha of Mojito heb je een muddler nodig om de kruiden te verwerken. Het gebruik hiervan vereist enige techniek, maar de sleutel is om de aroma’s van je kruiden wakker te maken zonder ze te beschadigen. Door de kruiden te kneuzen komt er een chemische stof vrij die de smaak van cocktails verstoort, dus een muddler helpt je om de kruiden voorzichtig tot een pasta te verwerken.