De oven kan er af en toe behoorlijk vies uit zien. Dit komt omdat het reinigen ervan niet het leukste klusje is en het vaak wordt uitgesteld. Ondertussen drupt de pizza kaas op de bodem die daar blijft plakken en zijn er allerlei andere manieren van eten bereiden in de oven die sporen achter laten. En omdat die oven niet wordt schoongemaakt, zal elke keer dat die oven aangaat, de viezigheid hardnekkiger worden. Je oven schoonmaken hoeft echter helemaal niet zo vervelend te zijn. In deze blog vertellen we je hoe je dat makkelijk kunt doen!

Het meest vervelende van een vieze oven is dat je er vaak pas weer achter komt als je hem aan zet, en dan is het te laat. Restjes kaas, en brood beginnen weer onderin te smeulen en op het moment dat je beseft dat je oven nog steeds vies is, ruikt heel je huis naar een verbrande lucht. Niet alleen vervelend, maar ook ongezond… en daarnaast trekken etensresten dieren als muizen aan. Ook etensresten die verbrand zijn.

Begin met de stofzuiger

Ga je je oven schoonmaken dan begin je altijd met deze te stofzuigen. Dat is namelijk de beste manier om alle etensresten eruit te krijgen. Ga je dit met een doekje doen, dan zul je waarschijnlijk nog steeds kruimels in de oven aantreffen, die dan alsnog kunnen verbranden. Stofzuigen dus, ook onder de rubber randen die de oven afsluiten met de deur!

Heb jij een vervelende geur in je oven door het vele gebruik? Zet de oven dan op een lage temperatuur aan en bestrooi de bodem met vanillesuiker. Laat dit 10 minuutjes erin liggen, let op dat het een lage temperatuur is, en de vervelende geurtjes zijn verdwenen. Je kunt dit ook met zout doen: mix ongeveer 250 gram zout met 500 ml water. Dit mengsel kun je op de aangebrande en andere vieze plekken in je oven smeren. Laat het op een lage temperatuur een kwartiertje intrekken en maak het daarna schoon met een nat doekje. Je zult versteld staan hoe makkelijk het vuil er nu af gaat!

tips om je oven goed schoon te maken

Een ander milieuvriendelijk en makkelijk product om de oven schoon te maken is een citroen. Zet ook nu weer de oven op een lage temperatuur aan en plaats een ovenschaal met schijfjes citroen in het midden. Het citroensap gaat verdampen en gaat in de oven de strijd aan met het vet. Dit zal het verliezen van het sap, waardoor je daarna het vet een stuk makkelijker verwijdert krijgt.

Baking soda met water

Ook baking soda is een ideaal product om de oven mee schoon te maken. Hoe dit werkt? Meng wat baking soda met water en smeer hier de binnenkant van je oven mee in. Dit moet lange tijd intrekken, bijvoorbeeld een hele nacht. De volgende ochtend kun je dan met een plantenspuit wat azijn op de vieze plekken spuiten. Laat ook dit even intrekken en daarna zal al het vuil verdwijnen als je er met een nat doekje overheen gaat.

Ook is het mogelijk om alleen het azijn te gebruiken. Dat moet je dan samen met water in een pan doen en aan de kook brengen. Doe dit mengsel daarna in een ovenschaal en laat dit op 100 graden een tijdje in de oven staan, een kwartiertje is voldoende. Haal de schaal weer uit de oven en je zult zien dat het vuil er heel makkelijk af komt!