Een snijmachine kan tegenwoordig voor verschillende doelen gebruikt worden. Waar iedereen de machines kent voor het snijden van vleeswaren, kun je met de hedendaagse snijmachine ook kaas, brood en groenten snijden. De dikte die je namelijk tegenwoordig kunt instellen bij deze machines gaat van erg dun, tot de dikte van een boterham. Het snijden zelf gaat zoals dat altijd moest bij een snijmachine; door de snede te bewegen langs het mes, richting de stopplaat. Waar moet je eigenlijk op letten als je een snijmachine gaat kopen?

Zorg dat je veilig te werk gaat

Allereerst willen we hier duidelijk stellen dat een snijmachine geen speelgoed is, maar een gevaarlijk apparaat kan zijn als er niet veilig mee om wordt gegaan. Doe er dan ook alles aan om veilig te werken. De meeste machines hebben een vingerbescherming op de slede zitten, zodat die vingers ver weg blijven van het ronddraaiende mes. Daarnaast moet je zorgen dat de snijmachine altijd goed en recht staat. Bijna alle machines hebben antislipvoetjes, zodat hij goed op zijn plek blijft staan tijdens het gebruik. Zorg dan ook dat het apparaat goed staat. Om te voorkomen dat de snijmachine per ongeluk wordt ingeschakeld, hebben veel snijmachines inschakelbeveiliging. Andere veiligheidsaspecten waar je aan kunt denken zijn kinder blokkering en een volledig afgedekt mes.

Verschillende messen

Tegenwoordig beschikt elke snijmachine over een glad of een gekarteld mes. Een glad mes is goed te gebruiken om compacte producten, zoals vlees en kaas, te snijden. Het gekartelde mes is handig om de meer luchtige etenswaren te snijden, zoals brood. Soms wordt er bij de snijmachine een slijpsteen geleverd om de messen te slijpen. De messen kunnen over het algemeen altijd verwisseld worden. Kan dit niet, zoek dan verder want dit is wel een vereiste.

Uit elkaar halen

Let bij het kopen van een snijmachine ook goed op of je deze uit elkaar kunt halen. Als je verschillende producten wil snijden op de snijmachine is het namelijk belangrijk dat je de snijmachine tussendoor goed kunt schoonmaken. Een apparaat dat demonteerbaar is, kan makkelijker gereinigd worden. Dan kun je de onderdelen bijvoorbeeld in de vaatwasser zetten. Dit is niet bij iedere snijmachine het geval. Let ook bij dit schoonmaken goed op je veiligheid.

Waar ga je de snijmachine voor gebruiken?

Bedenk voor dat je een snijmachine aanschaft waar je deze voor gaat gebruiken. Je kunt namelijk niet bij elke machine de desgewenste snijbreedte krijgen, bepaalde snijmachines zijn echt alleen gemaakt om dunne plakjes kaas of vlees waar te snijden. Deze kunnen vaak niet gebruikt worden voor brood en groenten.