De tijd dat een keuken kon zonder een plakvrije pan ligt ondertussen al heel lang achter ons. Het is ondertussen een standaard uitrusting geworden om bijvoorbeeld een bk pannenset in huis te hebben.

Een normale pan kan je makkelijk altijd op een normale manier reinigen in de keuken. Maar als je met een plakvrije pan aan de slag gaat, dan kan je door een verkeerde manier te reinigen zorgen dat de pan langzaam maar zeker zijn eigenschappen verliest. Dat is natuurlijk heel jammer voor zo een pan.

Als een plakvrije pan beschadigd geraakt, dan verliest het zijn kracht. Maar, je kan altijd die pan nieuw leven inblazen met een beetje plantaardige olie. Maar, je hebt nog een aantal goede tips voor de pan terug tip top in topvorm te krijgen. Dat is nog steeds goedkoper dan een nieuwe pan. Zo begin je er mee.

Grondig poetsen

Wil je jouw pan grondig poetsen, volg dan de volgende stappen. Giet water, azijn met wat baksoda in de pan. Met ongeveer een 20 ml water, twee lepels baksoda en ongeveer 10 ml azijn ga je aan de slag. Breng het mengsel aan de kook op een middelmatig vuurtje en laat het op het vuur voor ongeveer en 10 minuten. De volgende stap is het brouwsel weg gieten en dan uitwassen met zachte vaat zeep. Gebruik zeker geen materialen die krassen in de pan kunnen maken.

Maak nadien de pan droog met een zachte en droge doek. Dat is hel belangrijk, want anders pakt de plantaardige olie niet.

Koken met plantaardige olie

Nu begint het grote werk met de plantaardige olie. Warm de volledig opgepoetste pan op een zacht vuurtje op. Terwijl de pan opwarmt, zet je oven al op voorverwarmen op en temperatuur van ongeveer 150 graden. Het is de bedoeling dat de olie in de pan wordt gebakken. Deze olie is ongebruikt en je moet ongeveer 1,3 cm aan olie in de pan gieten. Zet de pan zo in de oven en laat deze ongeveer 2 uur in de oven. Let wel op, de oven moet niet volledig voorverwarmd zijn voor je de pan erin plaatst. En vooral, veiligheid boven, je oven en je pan moeten geschikt zijn voor deze manier. 

Als laatste stap laat je de pan een nachtje in de oven rusten om het volledige proces af te werken. Je hebt terug een pan, zo goed als nieuw.