Een bijkeuken is een zegen voor elk huishouden. Veelal ontstaat hier echter een allegaartje van spullen die niet vaak gebruikt worden of over de datum raken en kun je er dientengevolge je spreekwoordelijke kont niet keren. Kortom: het is niet de optimaal benutte ruimte die je voor ogen had. Leeghalen en opnieuw inrichten dus, en liefst op een duurzame manier. Hoe gebruik je deze kubieke meters wat efficiënter? Een aantal tips om tijd, geld en ruimte te besparen. 

Hou een voorraadlijst bij in je telefoon

Allereerst kom je tijdens het leeghalen van de bijkeuken veel etenswaren tegen die wellicht over datum zijn. Dat ga je nu anders aanpakken. Maak op je smartphone een lijstje van producten die je regelmatig gebruikt en leg daar een voorraad van aan. Dat werkt besparend, zoals je ook op je dataverbruik bespaart door de aanschaf van een goedkoper sim only abonnement via de bekende vergelijkingssite Pricewise. Er zijn natuurlijk via diezelfde smartphone allerlei online coaches beschikbaar die je graag vertellen hoe je een kast moet inrichten, maar in je keuken ben jij de baas. 

Kasten op maat maken (van gebruikt hout)

Overal worden stellingkasten aangeboden, maar zelden zijn die wandvullend en daar zit hem de kneep van het ruimte besparen. Maak ze zelf van gebruikt hout, bijvoorbeeld van pallets. Dit is geen hogere wiskunde, en anders is er wel een vriend of familielid dat je kan helpen. Zie ter inspiratie de foto bij dit artikel. Bovendien bespaar je er geld mee. Van vloer tot plafond kun je er nu spullen kwijt. Denk voor onhandige objecten (bezems, schoonmaakspullen, wasrek) aan een ophangsysteem zodat je de vloer grotendeels leeg houdt. Dat is handig bij het schoonmaken. 

Stapel witgoed op

De droger past niet zelden makkelijk bovenop de wasmachine (niet andersom!), in plaats van ernaast. Bij het leeghalen ervan hoef je dan niet zo vaak te bukken. Een extra (tafel)koelkast bovenop een vriezertje is ook pure luxe, zeker als je veel drankjes koud wilt zetten voor een feestje. Zorg er wel voor dat deze machines hun hitte kwijt kunnen door erachter vijf tot tien centimeter open te laten. Kijk op het al genoemde Pricewise hoe je het energieverbruik van deze apparaten inperkt en waar je eventueel duurzamere exemplaren aanschaft. 

Verlichting: automatisch is duurzaam

Een bijkeuken is typisch zo’n ruimte waarin je niet lang doorbrengt, toch vergeet je er vaak het licht uit te doen. Voorkom die verspilling door een automatische lichtschakelaar te installeren, deze reageert op beweging. Wanneer je een zak pasta pakt, de was opvouwt of een privé-telefoontje pleegt, blijft de verlichting aan. Deze valt uit wanneer je de bijkeuken verlaat. Handig!