Als je denkt aan de ideale keuken, denk je dan aan minimalistisch, natuur, licht en rust? Dan past een Scandinavische keuken het beste bij jou. Het begrip ‘less is more’, gecombineerd met strakke lijnen, natuurlijke materialen en tinten wit komt naar voren in dit interieur. In dit blog geven we je tips hoe je het beste je keuken kan aankleden in deze rustige stijl.

‘Less is more’: rust en ruimte

Keukens met een Scandinavisch ontwerp vallen onder de categorie moderne keukens en staan bekend om hun minimalistische en functionele aanpak. Dergelijke keukens zien er strak uit, maar toch geeft het nog een knusse sfeer af. Vaak is de ruimte en de onderdelen van de keuken geheel wit en af en toe worden er pasteltinten toegepast om de ruimte frisser te laten lijken. De opstelling van Scandinavische keukens is ook zo ingesteld als een ‘open ruimte’. Voor zulke keukens wordt er dus ook voor gekozen om een keukeneiland in te bouwen, gecombineerd met een houten eettafel wat genoeg ruimte biedt om samen met het gezin te eten.

Breng de natuur naar binnen met de juiste accessoires

Het minimalistische aspect van deze interieurstijl betekent niet dat er een gebrek aan accessoires is. Integendeel, bij een Scandinavische keuken wordt er bewust gekozen voor functionele accessoires gemaakt van natuurlijke materialen. De gedachte hierachter is niet alleen om de ruimte aan te kleden, maar ook om bij te dragen aan de functie van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een juten loper om de eet- en kookruimte te scheiden, een houten kookgerei of een rotan lamp. Zulke accessoires hoeven ook niet gloednieuw te zijn: het gaat vooral om de eenvoud en puurheid. Scandinavische accessoires moeten dus echt hun functionele doel dienen.

Combineer het Scandinavische met andere keukenstijlen

Men denkt vaak dat een witte keuken met lichte natuurlijke tinten snel kil kan ogen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het fijne aan het Scandinavische ontwerp is dat het gemakkelijk gecombineerd kan worden met andere soorten keukenstijlen, zoals industrieel of landelijk. Bij een Scandinavische keuken met industriële elementen kun je er dus voor kiezen om industrieel geïnspireerde accessoires te nemen, zoals een onafgewerkte stoel of een vintage keukenloper. Bij een Scandinavisch, landelijke keuken kun je dan weer gaan voor meubels gemaakt van onbehandelde hout en donkere aardetinten voor het gehele interieur.