Iedere keukenopstelling heeft zo z’n eigen voor- en nadelen en is geschikt voor een ander soort ruimte. Het kan dan ook best lastig zijn om de perfecte opstelling voor je keuken uit te zoeken. Een van de dingen waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden, zijn eventuele ramen in de keuken. Nu heeft vrijwel iedere keuken een raam, maar bij de ene ruimte zit deze net op een wat gunstigere plek dan de andere. We lichten een aantal keukenopstellingen voor je uit, die ideaal zijn voor een keuken met raam.

Hoekkeuken

Wanneer de keuken zich in een afgesloten ruimte bevindt en je wil het raam graag vrijhouden, zou een hoekkeuken een goede optie kunnen zijn. Deze opstelling bestaat uit twee zijdes die haak op elkaar worden geplaatst. De opstelling neemt relatief weinig ruimte in, maar biedt naar verhouding wel veel werk- en opbergruimte. Daarnaast kun je natuurlijk wat extra opbergruimte creëren door te kiezen voor bovenkasten of een hoge kastenwand. Deze keukenopstelling is daarnaast ook ideaal wanneer je een open keuken wil creëren, het kan dan wel voorkomen dat de keukenopstelling voor het raam geplaatst wordt.

U-keuken

Als je graag een ruime opstelling wil en het niet erg vindt dat deze voor het raam komt te staan, is een U-keuken de perfecte opstelling voor jou. Deze opstellingen bestaan uit drie delen, waarbij twee delen haaks op de derde geplaatst worden. Deze drie keukenblokken kunnen tegen elkaar worden geplaatst, maar ook vrij in de ruimte staan. Net wat je fijn vindt en hoeveel ruimte er is. Omdat deze opstelling uit drie delen bestaat is de kans dus groot dat het keukenblok tegen het raam wordt gezet. Wanneer dit raam wat hoger zit, zal dit geen probleem zijn want dan komt het blok er als het ware onder. Wanneer het raam tot aan de vloer doorloopt is het niet aan te raden er een keuken tegenaan te plaatsen.

Kookeiland 

Ze zijn momenteel razend populair: keukens met een kookeiland. Ook deze opstellingen zijn vaak vrij ruim en nemen dan ook relatief veel ruimte in beslag. Het voordeel ervan is dat het eiland natuurlijk vrij in de ruimte staat. Hierdoor is het wat makkelijker om het raam vrij te houden. Zeker wanneer je bijvoorbeeld aan een zijde ramen tot aan de vloer hebt, is dit een handige keukenopstelling.

Parallel keuken

Wanneer je een wat kleinere en vooral smallere ruimte hebt is een parallel keuken ideaal. Aan beide zijdes van de ruimte wordt dan een keukenblok geplaatst. Je kunt het blok plaatsen tegen de wand waar een raam zit, of juist het raam vrij laten. Net wat je fijn vindt en wat bij de ruimte past. Een parallel keuken met raam is ook goed toepasbaar wanneer er zich meerdere ramen in de keuken bevinden.

Tips voor het indelen van de keuken

Wanneer je jouw keuken met raam gaat indelen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo lijkt koken voor het raam bijvoorbeeld heel gezellig en sfeervol. Maar wanneer je de kookplaat voor het raam plaatst, heb je al snel de kans dat je ramen vies worden door bijvoorbeeld vetspetters. Wanneer je graag bovenkasten wil, zal je ook rekening met het raam moeten houden. Je kunt ze er bijvoorbeeld omheen plaatsen, of ervoor kiezen de bovenkasten bij een ander deel van de keuken te plaatsen.