Ben je gek op koken en bakken? Dan is een goed ingedeelde keuken natuurlijk extra belangrijk voor je. Hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel geven we je 6 tips om je op weg te helpen naar jouw droomkeuken. Voor heel veel uren kook- en bakplezier.

keuken kookliefhebbers

1: Maak een wensenlijstje

Zet op papier wat voor jou belangrijk is in je keuken. Wat zijn voor jou prioriteiten? Wil je een extra grote voorraadkast? Een tweede oven? Een XXL koelkast? Neem de tijd om hier goed over na te denken.

2: De ideale keukendriehoek

Welke zones gebruik je het meest in je keuken? Dat zijn waarschijnlijk de spoelbak, de koelkast en je fornuis of kookplaat. Deze drie worden samen de keukendriehoek genoemd. Om fijn en efficiënt te kunnen werken in je keuken, kan je deze drie het beste redelijk dicht bij elkaar plaatsen. Ze hoeven zeker niet precies naast elkaar te zitten, maar je wilt er ook geen vijf meter tussen hebben zitten.

Een goed uitgangspunt is om onder de twee meter te blijven. Maximaal twee meter tussen je koelkast en de spoelbak en maximaal twee meter tussen je spoelbak en de kookplaat.

3: Deel je keuken op in zones

Een keukenindeling voor kookliefhebbers bestaat uit verschillende zones. Denk hierbij aan een:

• Opbergzone

• Voorraadzone

• Spoelzone

• Werkzone

• Kookzone

De functies van deze zones spreken voor zich. Zorg ervoor dat je bij iedere zone passende opbergruimte inplant. Bij je kookzone wil je bijvoorbeeld opbergruimte voor je pannen, kruiden en oliën. Bij je werkzone wil je vergieten, bakjes, snijplanken en messen op de pak hebben. De werkzone is ook een fijne plek om veelgebruikte keukenapparaten op te bergen. Apparaten die je niet vaak gebruikt, kan je ook in je opbergzone plaatsen.

4: Spoelbak en kookplaat niet aan de rand

Plaats je spoelbak of kookplaat niet dichtbij een hoek van het aanrechtblad. Zo voorkom je gespetter en geknoei op de grond. Zorg dat je naast de spoelbak en je kookplaat altijd minstens 40 centimeter overhoudt.

5: Bereikbaarheid vanuit de woonkamer

Kijk bij de indeling niet alleen naar de bereikbaarheid in de keuken zelf. Denk ook vanuit je woonkamer of andere kamers. De koelkast is een plek waar je waarschijnlijk vaak heenloopt. Het is dus fijn als deze niet achterin de keuken staat.

6: Ga voor diepe lades

Diepe lades zijn enorm populair geworden in keukens. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Ze bieden je een zee aan opbergruimte. Het grote verschil met keukenkasten is dat je overal makkelijk bij kan. Geen geschuif met spullen om bij dat ene vergiet achterin de kast te komen. Diepe lades zijn dus een aanrader voor iedere kookliefhebber.