De keuken is het hart van het huis, liefde gaat immers door de maag. De plek waar gekookt, gegeten, geborreld en bijgekletst wordt. Daarom is het misschien wel de belangrijkste plek om naar jouw smaak te verbouwen. Is het tijd voor een nieuwe keuken? Lees dan snel verder, want wij vertellen je wat je écht moet weten!

De mogelijkheden in een keuken zijn eindeloos. Als je naar een nieuwe woning verhuist, is de kans klein dat de keuken helemaal naar jouw smaak is. Het aanrechtblad, de keukenkastjes en de voorzieningen komen in allerlei soorten en maten. Ben je er klaar voor om te investeren in een keuken die helemaal naar jouw wens is? Dit is wat je moet weten!

Wat mag dat grapje kosten? 

Investeren in een nieuwe keuken gaat nooit goedkoop zijn, maar het goede nieuws is dat je dit grapje zo duur kan maken als je zelf wilt. Zo komt de basis als aanrechtbladen, keukenkastjes en wastafels in allerlei prijscategorieën. Je kan er voor kiezen om de gehele keuken te slopen en een nieuwe te laten plaatsen of slechts een aantal aspecten te vervangen of op te leuken met een likje verf of nieuwe tegels. Een nieuw keukenblok met wasbak en fornuis heb je al geleverd en gemonteerd vanaf ongeveer 1250 euro. Gemiddeld geven de meeste mensen echter 13.000 euro (inclusief montage) uit aan een nieuwe keuken en als je écht alles spik en span wil hebben zit je al gauw aan 20.000 euro. Dit is geen maximumprijs, want er kunnen een hoop extra kosten komen kijken bij het bouwen van een nieuwe keuken. Zo voert een uitbouw, aanleg of verplaatsing van leidingen en afvoeren of extra apparatuur als een ingebouwde koffiezetapparaat de kosten flink op. Voor het bouwen van jouw droomkeuken zal je dus een flinke duit in het zakje moeten doen. Begin maar vast met sparen

Een nieuwe keuken: de cijfers

Als je dan toch flink gespaard hebt en de stap neemt om jouw droomkeuken te laten bouwen, is het goede nieuws dat deze gemiddeld 19 jaar meegaat. Ongeveer een kwart van de mensen vervangt de keuken echter al na ongeveer 13 jaar. Een goedkopere investering is om alleen nieuwe apparatuur zoals een koelkast of vaatwasser aan te schaffen. Dit doet de helft van de mensen al 10 à 15 jaar na aanschaf. Een investering in een nieuwe keuken kost dus gemiddeld zo’n 684 euro per jaar, 57 euro per maand of 1,90 euro per dag. Vraag jezelf af of je dit prijskaartje over hebt om elke dag van jouw droomkeuken te genieten. Is het antwoord ja? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan met een ontwerp, Pinterest bord of collage! 

Voordelen van een nieuwe keuken

Investeren in een nieuwe keuken kan jouw wooncomfort drastisch verhogen. Niet alleen kan je kiezen voor een keuken die perfect aansluit bij jouw smaak en interieur, ook kan je jouw droomkeuken voorzien van alle gemakken. Denk aan handig keukenapparatuur als een ingebouwd koffiezetapparaat, vaatwasser of warmwaterkraan. Jouw wensen sluiten echter niet persé naadloos aan op die van een ander. Daarom is een nieuwe keuken niet zo zeer een lange termijn investering maar schaf je deze vooral aan voor jouw eigen geluk. Tenzij je een beschimmelde, lekkende, keuken uit het jaar nul vervangt, schroeft een nieuwe keuken de waarde van jouw huis niet drastisch op. Wil je de keuken alleen vervangen voor de verkoop van een huis? Kies dan voor een neutrale en niet al te prijzige keuken. Dit houdt het huis aantrekkelijk, is toegankelijk voor de meeste mensen en vergt geen onnodig grote investering. Een aanbouw schroeft de waarde van je huis echter wel aanzienlijk op, dus als je hierover twijfelt kan het handig zijn om te weten dat dit zich op de lange termijn terug betaalt. 

Kortom, een nieuwe keuken koop je grotendeels voor jezelf. De reden hiervoor is dat iedereen een eigen idee heeft van een droomkeuken. Wat is die van jou?