Als je overgaat tot de aanschaf van nieuwe pannen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Door het ruime aanbod kan het nog wel eens lastig zijn om te weten wat nu de juiste keuze is. Aangezien een geschikte pan bijdraagt aan het kookgemak, vind je hier vijf suggesties om zeker te zijn van een goede koop. 

1. Een pan voor de juiste warmtebron

Als eerste is het altijd belangrijk om te kijken of de pan geschikt is voor het type kookplaat dat je hebt. Pannen waarmee je op gas kunt koken zijn namelijk niet geschikt voor een inductie- of keramische kookplaat. Ook tussen pannen van deze twee laatstgenoemde soorten zit een dusdanig verschil dat ze enkel op de juiste warmtebron goed werken.  

2. Kwaliteit heeft een prijs

Hiernaast heeft elke pan uiteraard zijn eigen prijs en ook hierin zijn de verschillen groot. Wel hangt dit samen met de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Zo kun je gaan voor een goedkope pan, maar deze zal doorgaans niet zo’n lange levensduur hebben. 

3. Van welk materiaal is de pan gemaakt?

Ook het materiaal van de pan is belangrijk. Je kunt gaan voor pannen van gietijzer, die erg degelijk zijn, maar vaak een stuk zwaarder, voor een pan van keramiek of een van roestvrijstaal. Dit laatste materiaal is veelgebruikt, om de reden dat deze pannen licht in gebruik zijn. 

4. Kies de juiste grootte

Natuurlijk let je zeker ook op de grootte van de pan. Kook je vaak voor een groot gezelschap of houd je van makkelijke eenpansgerechten? Kies dan voor een pan met een ruime inhoud en let hierbij niet alleen op de diameter, maar zeker ook op de hoogte van de rand. Zo is het omscheppen van grote gerechten eenvoudiger bij een hoog model, maar kun je prima af met een kleinere pan als je voornamelijk maar voor één of twee personen kookt. 

5. Wel of geen coating?

Tot slot is het goed om te kijken of de pan een coating heeft, iets wat je eerder terugziet bij een bk pannenset dan bij een pan van de Action. De aanwezigheid van een coating zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt. Ook hoef je minder vet of olie te gebruiken, waardoor het gezonder is. Kijk ook altijd of deze laag keramisch is of van teflon. Een keramische coating is meer krasvast, wat zorgt voor een langere levensduur van de pan en bevat bovendien geen schadelijke stoffen.