Schimmelvorming kan vervelende gevolgen hebben

Schimmel in de woning kan nare gevolgen hebben. Zeker als er sprake is van schimmel in de keuken. Er worden namelijk regelmatig mensen ziek door schimmel in huis. Gezondheidsklachten die door schimmel in de keuken veroorzaakt kunnen worden, zijn bijvoorbeeld allerlei allergieën, hoesten, migraineaanvallen en huiduitslag. Het is daarom belangrijk om de oorzaken van schimmel in de keuken weg te nemen.

Oorzaken van schimmel in de keuken

Veelvoorkomende oorzaken van schimmel- en zwamvorming in de keuken zijn vochtoverlast door een slechts ventilatie. Door de waterkoker, vaatwasmachine en koken komt er veel vocht vrij in de keuken, die natuurlijk weg moet kunnen. Is dat niet het geval, dan kan de hoge luchtvochtigheid snel leiden tot schimmel- en zwamvorming. Maar ook een slechte hygiëne, doordat de keuken onvoldoende en onregelmatig gereinigd wordt, speelt een rol bij schimmelvorming. Denk bijvoorbeeld aan etensresten die blijven liggen en gaan schimmelen.

Controleer de ventilatie en afzuiging

Door jouw ventilatiesysteem en afzuigkap goed te (laten) controleren, kan het schimmelprobleem opgelost worden. Vaak is de ventilatie in de keuken namelijk niet in orde of onvoldoende om vochtproblemen te voorkomen. Laat daarom eens ene expert naar jouw afzuiginstallatie kijken en lucht ook zelf, dagelijks, de keuken door de ruimte goed door te luchten. Natuurlijk kan het ook zijn dat je nog helemaal geen afzuigsysteem in de keuken geïnstalleerd hebt. Mocht dat het geval zijn, laat je dan adviseren door een keukenexpert en zorg dat er alsnog een goed ventilerend systeem aangelegd wordt.

Reinig de keuken, maar zoek ook naar de echte oorzaak van het schimmelprobleem

Tegenwoordig zijn er voldoende antischimmel schoonmaakmiddelen en antibacteriële reinigingsmiddelen te koop, die helpe om de keuken goed schoon te maken en schimmelvorming helpen tegen te gaan. Maar vaak is grondig schoonmaken symptoombestrijding als de echte oorzaak van de overlast – veelal een teveel aan vocht in de keuken – niet wordt aangepakt. Zoek daarom goed uit wat de daadwerkelijke oorzaak van de schimmels in jouw keuken is, voordat je tot gerichte actie overgaat! Zo kan zelfs een kleine lekkage in een van de leidingen in de keuken de oorzaak zijn van de vochtproblematiek. Kies daarom voor een keukenexpert die samen met jou kijkt wat het probleem is en hoe de schimmeloverlast op de meest voordelige en meest effectieve manier – natuurlijk blijvend, zonder dat de schimmel terugkeert – opgelost kan worden!