De gemiddelde keuken gaat vijftien tot twintig jaar mee. Heb je je keuken ongeveer vijftien jaar geleden laten plaatsen, dan is het tijd om de keuken te vervangen. Je kunt een keuken aanschaffen en deze vervolgens laten plaatsen, maar het is ook mogelijk om je keuken zelf te vervangen. Op deze pagina geven we je vijf praktische tips om dit op de juiste manier te doen, met het mooiste eindresultaat.

Investeer in goede apparaten

De ene keuken is duurder dan de andere keuken. Dit is niet voor niets, want de ene keuken heeft nu eenmaal betere apparaten dan de andere keuken. Je kunt geld besparen door een goedkopere keuken te nemen, maar een duurdere keuken gaat vaak wel wat langer mee. Wil je langer gebruik kunnen maken van je keuken, dan kun je beter een iets groter deel van je spaargeld uitgeven aan de verbouwing.

Geld besparen? Laat alleen het werkblad en de kastjes vervangen

Doen de vaatwasser, de koelkast, de oven en de magnetron het eigelijk nog heel goed? Dan is het niet nodig om deze apparaten te vervangen. Om je keuken er gloednieuw uit te laten zien voor wat minder geld, kun je ook alleen het werkblad en/of de kastjes vervangen. Groot voordeel is dat je dit eenvoudig zelf kunt doen, ook als je niet zo handig bent.

Gebruik het beste gereedschap

Je werkt veel gemakkelijker, fijner, sneller en bovendien nauwkeuriger met goed gereedschap. Koop daarom een goede multitool, een goede boor, een hoogwaardige zaag en alle andere gereedschappen die je nodig hebt voor het verbouwen van je keuken. Het kost misschien wat meer geld om de beste multitool of de beste boor te kopen, maar hier heb je uiteindelijk wel profijt van.

Bereid je goed voor

Je kunt je keuken prima zelf verbouwen, maar dan moet je je wel goed voorbereiden op deze klus. Ga je zomaar aan de slag, dan is de kans groot dat je de fout in gaat. Gebruik bouwtekeningen, bedenk van tevoren wat je gaat doen en hoe je dit precies gaat doen en er kan eigenlijk niets mis gaan. En weet je niet precies hoe je een bepaalde klus moet doen? Ga dan niet zomaar aan de slag, maar vraag een expert of een handige doe-het-zelver om hulp.

Neem de tijd

Je hoeft je keuken niet in een paar dagen tijd te verbouwen. Het is natuurlijk prettig als je je nieuwe keuken zo snel mogelijk kunt gebruiken, maar dit is geen must. Neem liever de tijd voor het verbouwen van je keuken, zodat je echt nauwkeurig kunt werken. Werk je wat langzamer, dan is het eindresultaat gegarandeerd mooier dan wanneer je heel snel wil werken en de boel gaat afraffelen.