Een mooie design afzuigkap bij een moderne keuken

Afzuigkappen zijn er in vele ontwerpen en uitvoeringen. Er zijn wandschouw afzuigkappen, onderbouw afzuigkappen, geïntegreerde afzuigkappen, plafond afzuigkappen en eiland afzuigkappen. In de keukeninrichting is een kookeiland de opgaande trend en zijn daarvoor vele voordelen te noemen. Zo is deze ook te benaderen vanaf vier kanten. De traditionele manier was dat een kookfornuis slechts vanaf één kant te benaderen was en de muur stond daar tegenover. Het kookeiland geeft ons dat ruimtelijke gevoel in de keuken. Zoals bij elke kookgelegenheid is ook hierbij de afzuiging van de kooklucht van groot belang.

Meestal zijn afzuigkappen vervaardigd van roestvrij staal. Roestvrij staal is onderhoudsvrij, ziet er stoer en strak uit en is passend bij diverse keukeninrichtingen. De vochtbestendigheid is erg goed en tevens de levensduur. Daarnaast is roestvrij staal hittebestendig en heeft het een tijdloos karakter.

De zwevende afzuigkap

Er zijn afzuigkappen die werken door middel van een recirculatie principe. Deze zuigt de kooklucht op en filtert het en blaast door middel van een ventilator de schoongemaakte lucht weer terug in de ruimte. Hierdoor is er niet meer de afvoerpijp nodig die u vaak ziet bij traditionele afzuigkappen. De vervuilde lucht blijft immers in de afzuigkap en hoeft niet naar buiten te worden afgevoerd. Dit type zwevende afzuigkappen kan eenvoudig worden gemonteerd aan het plafond. Na montage lijkt deze dan als het ware te zweven boven boven het kookgedeelte.

Plafondafzuiging

Wilt u nog meer ruimte creëren in uw keuken dan is er zelfs de mogelijkheid een afzuigkap geheel weg te werken in het plafond. Dit plafond moet dan wel een houten, verlaagd plafond zijn. Uiteraard is hiervan het grote voordeel dat deze afzuigkap het zichtveld in de keuken niet belemmert. Een ander voordeel van de plafondafzuiging is dat het ideaal is voor de wat kleinere keukens. In dat geval zou een zwevende afzuigkap wellicht teveel ruimte en zicht in beslag nemen. En tevens is het natuurlijk een fijne bijkomstigheid dat je aan een plafond afzuigkap nooit je hoofd kan stoten, hij is immers volledig weggewerkt in het plafond. Er zijn ook modellen verkrijgbaar met een ombouw.

Model en afmetingen

Er zijn diverse vormen verkrijgbaar voor zwevende afzuigkappen. Er zijn vierkante modellen, ronde of rechthoekige modellen. Naast roestvrij staal als materiaal is er nu ook de mogelijkheid van modellen gemaakt uit glas. Dit is uiteraard een zeer exclusieve design afzuigkap met moderne uitstraling voor uw keuken. De aanbevolen hoogte voor het plaatsen van een afzuigkap is dat er minimaal 65 centimeter moet zijn tussen kookplaat en de onderkant van de afzuigkap.

Afzuigkappen zijn er in diverse afmetingen leverbaar. Gaat uw voorkeur uit naar een zwevende afzuigkap? Richt uw keuze dan op een model wat qua afmetingen net iets groter is dan de onderliggende kookplaat. De kooklucht en kookdampen kunnen uiteraard verschillende richtingen opgaan. Door een afzuigkap te kiezen die wat groter is dan het kookoppervlak vergroot de kans op efficiënte afzuiging en wordt de kans op verspreiding kleiner. Houdt tevens de capaciteit van de afzuigkap in gedachten bij uw aankoop. Hoe hoger de capaciteit, hoe beter en sneller de kooklucht wordt opgezogen en afgevoerd. De specialist zou u hierbij kunnen adviseren. Als algemene regel geldt wel dat het volume van een keuken de maximale afzuigcapaciteit bepaalt die nodig is.