Een houten vloer is erg modern en stoer, maar als je gaat kijken naar het onderhoud en schoonamken hiervan, blijft het dan nog steeds een leuk idee of wordt het toch afzien?

Design

Een houten vloer is een van de mooiste vloeren die je kunt toepassen in een keuken, zeker wanneer je al een landelijke of vintage voorkeur hebt. Het voordeel van een houten vloer in de keuken is dat het een degelijke en duurzame uitstraling geeft en omdat het zo massief is, zal het nog vele jaren meegaan. Maar de vraag die je jezelf wel moet stellen voor je tot aanschaf overgaat: is een houten keukenvloer praktisch? Of ben je meer tijd kwijt aan onderhoud?

In de praktijk

Het grote nadeel van een houten vloer in de keuken is dat de vloer de dagelijkse handelingen moet verduren. Dit houdt in: bestek dat valt, eten en drinken dat gebukt gaat onder de zwaartekracht om de vloer te ontmoeten en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Dit zijn zaken die niet goed voor de duurzaamheid en uitstraling van de vloer zullen zijn, zeker wanneer je het op zijn beloop laat. Er kunnen sneller deuken en vlekken komen die je bijvoorbeeld bij een stenen vloer niet snel zult hebben. Als je je flink kunt ergeren aan vlekken, maar toch graag een houten vloer wilt, dan is het verstandiger om voor een donkere hout variant te gaan: hier zullen diverse vlekken niet snel zichtbaar zijn. Water is ook een geduchte vijand bij deze vloeren, zorg dat de vloer snel drooggemaakt wordt als er water op valt. Een houten vloer in de keuken is door deze nadelen wellicht een reden om toch af te zien van aanschaf.

Schoonmaken

Houd bij een houten vloer in de keuken erg goed rekening met het schoonmaken. Waar dit bij ander materiaal vaak simpel is, dien je voor een houten vloer speciale reiniger aan te schaffen om goed te kunnen dweilen. Dit is dus ook een extra nadeel van een houten vloer in de keuken waar je rekening mee dient te houden, het zal je extra inspanning kosten. Even wat viezigheid laten liggen zoals makkelijk bij een goedkoop vloerzeil zit er niet meer bij, je moet direct schoonmaken om de vloer mooi te laten blijven. En de speciale reinigers zijn niet goedkoop.

Extra beschermlaag

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een extra beschermlaag bovenop je houten vloer. Vaak kan dit gelakt of geolied. Hierdoor zullen de vloeren een stuk langer meegaan. Wanneer je gebruikt maakt van olie, zul je dit wel om de paar maanden je vloer opnieuw moeten behandelen omdat anders allerlei vuiligheid in de vloer zal trekken en waarschijnlijk niet meer eruit te halen valt.

Is het de moeite waard?

Is een houten keukenvloer praktisch? Nee, dat is het zeker niet. Maar het voordeel van een houten vloer in de keuken is dat het wel enorm veel sfeer aan je keuken geeft, je zult dus bij jezelf af moeten vragen: wil ik de vloer regelmatig onderhouden en behandelen? Met het juiste onderhoud en genoeg voorzichtigheid heb je zeker een leuke aanwinst.

Uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/526499012659628873/