Koken met een wok

Koken met een wok is een snelle en gezonde manier van koken. Deze kooktechniek vindt zijn oorsprong in China. Wokken doe je met een wok, dit is een gietijzeren pan met een komvormige bodem. Door deze komvormige bodem loopt de kooktemperatuur heel snel op, de warmte wordt optimaal benut. Hierdoor wordt de kooktijd kort en zijn de gerechten sneller gaar dan bij een platte bodem.

Door het omscheppend bakken van de ingrediënten in hete olie in combinatie met hoog vuur, wordt er zeer snel gebakken.

Welke gerechten kan u bereiden met een wok?

Met deze kooktechniek kunnen diverse soorten kip, vis, vlees en groenten worden bereidt. Doordat de ingrediënten klein worden gesneden, kunnen ze snel al roerende gebakken worden. Door een korte bereidingstijd blijven ook de vitamines en de smaak beter behouden. Wokken en roerbakken zijn in principe dezelfde kooktechnieken, alleen met een andere naam.

De wok is ideaal voor gevarieerde gerechten. De meeste wokgerechten zijn een mix van gesneden groenten, kip, en een saus van speciale kruiden.

wokken op inductie

Wokken op inductie

Wanneer u wilt wokken op inductie dan is dat geen probleem. Er zijn inductiekookplaten met wokbrander. Deze is niet op de kookplaat, maar erin verwerkt als komvormig ontwerp. Door deze uitvoering van de inductiekookplaat kan de hitte, net zoals bij roerbakken op gasvlam, goed langs de pan heen slaan. Vaak zijn voor het wokken op inductie wel speciale wokpannen nodig. Deze zijn super geleidend en worden zeer snel heet.

Een nadeel van deze manier van koken op inductie, kan zijn dat slechts de bodem van de wok echt goed heet wordt. Bij wokken op gas komt de hitte overal, via de bodem en naar de zijkant van de wok. Men heeft hiervoor een speciale wokpan op de markt gebracht die dit nadeel verhelpt.

Dit nieuwe type inductie wokpan beschikt over een zeer dikke, magnetische bodem. De pan is zodanig ontworpen dat de hitte zeer snel vanaf de bodem wordt geleid naar de zijkant. Tevens beschikt deze pan over een zeer dikke anti aanbaklaag.

wokken met een wokbrander

Wokken met een wokbrander

Vraagt u zich ook vaak af hoe het roerbakken in een restaurant zoveel sneller gaat dan het roerbakken thuis? Dat komt omdat het gasfornuis thuis niet zoveel hitte produceert dan de branders die men gebruikt bij een restaurant. Als u écht wil roerbakken zoals het eigenlijk hoort, dan zijn er hoge temperaturen nodig. Zo blijven dan ook alle smaken en vitamines goed bewaard. Dit is mogelijk door het gebruik van een wokbrander.

De kracht van de hete vlam, waar de echte koks mee werken, is wat u wilt bereiken. Dat zit vooral in de goede hete kern van de vlam. Heel gericht en centraal de grote hitte plaatsen is wat nodig is om echt te roerbakken. Bij het restaurant wordt de wokpan soms zo heet dat de olie kan vlam vatten. Dit doet men ook vaak voor de smaak. Met een wokbrander wordt dit zelfde resultaat bereikt.

Wokbranders kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden, de gastoevoer is vaak via een gasfles die mobiel is. Voor de veiligheid is buiten wokken met een wokbrander wel aan te raden.

Praktische woktips

Bij het roerbakken kunt u het beste een wokpan gebruiken met steel. Zorg ervoor dat alle ingrediënten al gesneden zijn. Let daarbij ook op de grootte van de ingrediënten. Als een ingrediënt een lange garingstijd nodig heeft, zoals rundvlees, dan kunt u die beter in kleine stukjes snijden. Zijn er ingrediënten die snel gaar zijn, zoals groenten, dan kunnen die wat groter gesneden worden.

Zorg er ook voor dat u alle kruiden en specerijen bij de hand heeft tijdens het roerbakken. Verhit eerst de wok, voeg vervolgens de olie toe. Als de olie licht begint te walmen, is de temperatuur goed. Voeg nu alle ingrediënten toe en bak ze onder voortdurend omscheppen gaar.