De keuze voor een nieuwe vloer in de keuken is een belangrijke. Het is namelijk belangrijk om te kiezen voor een vloer waar je helemaal gelukkig van wordt, maar die ook lang mee gaat. Je kiest per slot van rekening voor een nieuwe vloer om vele jaren plezier van te hebben en dus is het belangrijk om je goed te oriënteren en te zoeken naar een vloer die past bij jouw woonstijl, budget, leefstijl en wensen.

In 2021 zien we sommige vloertrends voor keukens uit 2020 populair blijven, maar zien we er ook enkele nieuwe trends bij komen. Gelukkig verandert er in de trends in vloeren niet zo vaak iets als bij de trends in mode, maar wel zien we regelmatig nieuwe stijlen en materialen aan populariteit winnen. Andere stijlen, zoals de visgraatvloer blijven onverminderd geliefd en dat begrijpen wij maar al te goed!

De industriële trend bij keukenvloeren

In 2020 zagen we al veel industriële meubelen, maar dit jaar zien we dit ook in de vloeren terugkomen. Zeker in PVC vloeren zijn hier veel mogelijkheden zoals een beton look. industriële stijl past bijzonder goed in een modern interieur.

In 2019 en 2020 zagen we veel opvallende kleurstellingen bij vloeren in de keuken. In 2021 worden de kleuren van de keukenvloer weer wat rustiger. Blonde, whitewash, honing en een combinatie van grijs en beige zijn de kleuren die we dit jaar steeds meer zullen tegenkomen. Donkere vloeren in de keuken worden minder populair, maar zijn nog altijd in ruime mate in de assortimenten aanwezig. Kies je toch voor een donkere kleur, besef dan wel dat dit de ruimte meestal kleiner doet lijken.

In 2021 komen patronen in de keukenvloer weer vaker voor dan ooit tevoren. Vorig jaar zagen we al dat deze trend op kwam zetten en dit jaar zullen we hier nog meer van gaan zien. Zeker met de technische ontwikkelingen in het maken van PVC en laminaatvloeren is hierin steeds meer mogelijk. Er is een grote variatie in patronen en deze variatie zal alleen maar verder toenemen! In 2021 ziet je daarom ook steeds vaker vloeren waar geen twee planken er hetzelfde uitzien.

De diagonaal gelegde vloer

We kennen natuurlijk de visgraatvloer en de Hongaarse punt vloer voor in de keuken, maar in 2021 zien we ook diagonaal gelegde vloeren, wat een bijzonder stijlvol effect heeft op elke ruimte. Zeker bij een houten vloer is deze legwijze uniek en bijzonder elegant. Het nadeel is dat je wat meer planken nodig hebt. Het grote voordeel is echter dat je een unieke vloer hebt die de ruimte optioneel een stuk groter maakt.

Een mooie ontwikkeling in de vloeren in keukens, en in het algemeen, is die van de recyclebare vloer. Merken die duurzaamheid belangrijk vinden houden zich bijvoorbeeld bezig met de doorontwikkeling van de PVC click vloeren. Zo zien we steeds vaker vloeren die volledig recyclebaar zijn.

Brede planken werken goed voor een vloer in de keuken

Een vloer met brede planken blijft ook in 2021 enorm populair. Zowel bij parket vloeren als PVC en laminaat vloeren zien we dat de planken breder zijn dan enkele jaren geleden. Naast de breedte is het bovendien mogelijk langere planken te kiezen. Wij verwachten dat deze trend in 2022 nog verder zal groeien. Het voordeel van die brede planken is dat ze de ruimte optisch vergroten. En aangezien de keuken vaak wat kleiner is, is dat een erg fijne eigenschap voor de vloer in de keuken.

Ondanks de voortdurende populariteit van houten vloeren zien wij toch dat er ook steeds meer vraag komt naar PVC vloeren voor in de keuken. Leveranciers kunnen PVC een steeds realistischere uitstraling geven waardoor PVC een steeds betere vervanger wordt van het traditionele hout. In 2021, maar ook de jaren hierna, zullen we PVC vloeren meer en meer gaan zien. Grote voordeel is uiteraard dat het beter tegen een stootje kan dan hout, en dat het meestal een stuk goedkoper is.

Nederlandse merken

We zien ook steeds meer typisch Nederlandse merken in de assortiment van de vloerenexperts. Ook de consument blijkt dit zeer belangrijk te vinden, uiteraard met duurzaamheid in het achterhoofd. Daarnaast staat een echt Nederlands fabrikaat voor kwaliteit en originaliteit en dit wordt gewaardeerd door de Nederlandse consument. 

Ook in 2021 is de vloer een opvallend en toonaangevend onderdeel van de inrichting in de keuken. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om een vloer geheel naar wens te kiezen. Van kleur tot patroon en van plankbreedte tot bewerking.