Dubbel glas en hoogrendementsglas, je hebt beide benamingen vast eens voorbij zien komen. Waar zitten de verschillen tussen deze soorten glas? Dubbel glas en HR-glas (hoogrendementsglas) ziet er eigenlijk hetzelfde uit, maar beide glazen hebben andere functies en eigenschappen. In dit blog vertellen we er meer over, zodat jij bij de aanschaf van nieuwe beglazing een weloverwogen keuze kunt maken en hier optimaal profijt van hebt.  

Mensen denken vaak dat dubbel glas standaard een goede isolerende werking heeft. Dit kan echter verschillen, de U-waarde geeft aan hoe goed glas isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe slechter het glas scoort op isolatie. Een hoge score geeft namelijk aan dat er meer warmte doorgelaten wordt ten opzichte van een lage score. Normaal dubbel glas heeft een waarde van ongeveer 2,7, HR++ glas rond de 1,3. HR++ glas heeft dus dubbel zoveel isolatiewaarde, wat goed is tegen de tocht en voor de portemonnee.

De isolerende werking van hoogrendementsglas is de afgelopen jaren sterk verbeterd. HR+ glas ontstond bij de eerste verbetering van de coating. Deze coating weerkaatst de warmte. Dubbel glas heeft twee glasbladen, triple glas drie. De ruimte tussen het glas (spouw) bij dubbel glas is vaak gevuld met lucht, bij HR++ of triple glas is de spouw gevuld met edelgassen. Edelgassen zoals argon en krypton isoleren veel beter dan lucht. Tegenwoordig wordt standaard dubbel glas steeds vaker voorzien van edelgas in de spouw. Triplebeglazing, ook wel drievoudig glas of HR+++ genoemd, heeft de laagste U-waarde. Dit type glas heeft dus de beste isolerende werking, hiermee bespaar je een hoop op de energierekening. Door de drie glasbladen, speciale coating op de binnenzijden en spouwen gevuld met gas, bespaar je veel op je energierekening.  Het meest gekozen glas is HR++ glas. Hiermee bespaar je op de energierekening en de aanschafkosten liggen een stuk lager in vergelijking met HR+++.