De charme van Portugese en antieke keuken tegels

Je ziet ze steeds vaker opduiken: het fenomeen Portugese tegels in de keuken. Dit type antieke tegels geeft de keuken een authentiek, oprecht én charmant karakter. Je creëert er net dat beetje meer sfeer en spanning mee, dat in veel Nederlandse keukens ontbreekt. Kenmerkend voor Portugese tegels, ook wel cementtegels genoemd, zijn de eeuwenoude patronen die in dit soort tegels zijn verwerkt. De techniek achter het Portugese tegelwerk werd zo’n duizend jaar geleden door de Moren meegebracht naar het huidige Portugal. De tegels worden vervaardigd uit cement, zand korrels en water. Op de voorzijde wordt een dunne laag marmerpoeder, kleurstoffen en kiezel poeder aangebracht in diverse wiskundige patronen, met name vierkante en hexagonale vormen.

Voordelen van Portugese tegeltjes gebruiken

Kies je voor Portugese tegels in de keuken, dan kies je voor een natuurvriendelijke tegel variant. Het voordeel van Portugese antieke tegels is namelijk dat ze uit puur natuurlijke materialen zijn gemaakt en daarom duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Portugese tegels zijn slijtvast en krasvast. Door deze eigenschappen gaan Portugese tegels lang mee. Een ander voordeel van deze tegelsoort is dat deze tegels erg aangenaam aanvoelen. Ze zijn lekker glad en daardoor hygiënisch en schoon. Verder zijn de tegels eenvoudig schoon te houden en in verhouding tot andere tegel typen onderhoudsarm. Verder is aantrekkelijk aan de typische keramische tegels uit Portugal dat het tegelwerk in diverse formaten verkrijgbaar is. Een voorbeeld van een goede leverancier van Portugese tegels is bijvoorbeeld Floorz. Zij beschikken over een uitgebreid assortiment met verschillende afmetingen. De kleine uitvoeringen hebben een afmeting van 14×14 cm of van 15×15 cm. Maar ook zijn er grotere tegels verkrijgbaar van minstens 20 bij 20 cm. Dit betekent dat je Portugees tegels zowel kunt gebruiken op keukenwanden (de kleinere modellen) als op de keukenvloer (de grotere tegels). Vooruit, nog een voordeel: keramische tegels zoals de Portugese stijl zijn prima te combineren met vloerverwarming. Dus wil je vloerverwarming in de keuken laten installeren, dan is dat geen probleem in combinatie met het gebruik van Portugese antieke tegels. Ten slotte, ook dat is natuurlijk een belangrijk pluspunt, zijn Portugese tegels goed betaalbaar. Als je ze bij een goede aanbieder koopt, zijn deze tegels voordelig in de aanschaf.

portugese tegels

Mogelijkheden Portugese tegels gebruiken in de keuken

Portugese tegeltjes van 14×14 cm of 15×15 cm of de iets grotere tegels van 20×20 cm, kun je op diverse manieren gebruiken om de keuken sfeervol te maken. Een prachtig effect creëer je als je kiest voor een combinatie van houten vloerplanken, bijvoorbeeld direct naast het keukenblok, en een deel in de keuken dat je belegt met Portugees tegelwerk. Een andere mogelijkheid die een prachtig stilistisch effect geeft, is het betegelen van één keukenwand met Portugese tegels, in combinatie met een andere keukenwand die je in een contrasterende stijl betegeld of verft. Visueel mooi is ten slotte ook, het gebruik van diverse Portugese tegel patronen door elkaar, in een afwijkend patroon. Zo ontwerp je geheel unieke patronen die echte eyecatchers in de keuken vormen.

Het schoonhouden van Portugese tegeltjes: hoe doe je dat?

Het schoonhouden van Portugese tegels in de keuken is relatief eenvoudig. Schaf hiervoor bij een sanitairwinkel een speciaal reinigingsmiddel voor keramische tegels of Portugese tegels aan. Vervolgens is het voldoende om, met een doek of sponsje, de tegels één keer per week met het betreffende middel schoon te maken. Zo kun je nog lang blijven genieten van een schone, prachtig ontworpen keukendecor.