Veel mensen grijpen deze lockdown aan om het huis wat anders te gaan inrichten, of zelfs te gaan verbouwen. Vooral de keuken blijkt hiervoor een populaire ruimte. Dit is dan ook een typische plek waar je veel spullen kwijt moet en vooral in een kleine keuken kan dit chaotisch en rommelig overkomen. Heb je echter geen mogelijkheid om een nieuwe keuken financieren maar wel behoefte aan meer ruimte in je (kleine) keuken? Lees dan verder voor tips hoe je die kleine keuken er ruimer uit kunt laten zien door de ruimte slim te gebruiken.

Zorg voor rust in de keuken

Als je een kleine keuken ruim wil laten ogen, zul je ervoor moeten zorgen dat die keuken er rustig uit ziet. Een drukke, vol keuken zal er nooit ruim uitzien. Als je allerlei verschillende kleuren en stijlen door elkaar gebruikt zal de keuken juist klein ogen. Kies bij een kleine keuken daarom voor keukenkasten in een zachte, lichte kleur. En gebruik dat ook voor de muren. Met greeploze kastjes steekt er niks uit en wordt het zicht niet belemmerd door handgrepen. Probeer ook het aanrecht zo leeg mogelijk te houden en werk apparatuur weg in de kastjes. 

Maak gebruik van slimme kasten

Zoals gezegd heb je in de keuken veel spullen nodig, zoals servies, pannen, etc. Die moet je natuurlijk wel allemaal op een goede manier kunnen opbergen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een hoop slimme kasten die zelfs de kleinste en lastigste plekken benutten. Zoals een draaiplateau in een hoekkast. Zo kun je altijd goed bij je spullen en kun je veel meer kwijt dan in een normaal kastje. 

Hoe leger je aanrecht, hoe ordelijker je keuken eruit ziet

Probeer losse apparaten, zoals de waterkoker, juicer, koffiezetapparaat en mixer zoveel mogelijk op te bergen in kastjes waar je ze ook weer makkelijk uit kunt pakken. Hoe leger je aanrecht, hoe ordelijker, en daardoor ruimtelijker, het voelt. Je moet natuurlijk wel je spullen kwijt kunnen. Hoe meer kastruimte, hoe beter eigenlijk. Hoe meer apparatuur in de kasten is verwerkt, hoe rustiger de keuken zal ogen. In een kleine keuken bespaar je ruimte door apparaten te gebruiken die meerdere functies herbergen. Tegenwoordig zijn er zelfs ovens die de stoom, hete lucht en magnetronfunctie in één hebben.

Maak optimaal gebruik van de ruimte

Heb je nog een smalle ruimte over? Maak dan gebruik van een verticale kast, ook wel apothekerskast genoemd. Met een dubbele besteklade heb je twee keer zoveel plek en ligt niet al het bestek door elkaar. En in plaats van een plint kun je een brede, ondiepe la monteren, voor snijplanken, rollen bakpapier en andere platte voorwerpen in de keuken.