Je hebt een niet al te groot klushuis gekocht. Je wil er zo snel mogelijk in, maar ja de keuken is wel erg verouderd. Het lukt je om een nieuwe keuken te installeren voordat je verhuist. Gewoon een simpele keuken van een paar meter lang, geen kookeiland. Per slot van rekening is dit een dure tijd: kosten van het verhuisbedrijf verven, nieuwe vloeren. Na je verhuizing kan het inruimen van de keuken beginnen. Heb je ook rekening gehouden afvalscheiding bij het inrichten van de nieuwe keuken?

Wat je tegenwoordig allemaal niet kunt scheiden

Tegenwoordig kun je naast glas, papier en gft ook plastic scheiden. Als je actief met plasticscheiding aan de slag wilt gaan kun je via plasticheros.nl speciale vuilniszakken bestellen. Je zult merken dat je al snel een vuilniszak vol hebt. Vooral als je bij je gemeente ook drankkartonnen en blik bij het plastic kunt doen. Heel goed voor het milieu, maar waar laat je al die vuilnisemmers voor het gescheiden afval in je keuken.

Afvalemmers in je keuken geïntegreerd

Als je je nog aan het oriënteren bent op een nieuwe keuken is het slim om bij de keukenwinkel al aan te geven dat je graag in je keuken allerlei soorten afval wilt scheiden. Wat is er dan mogelijk op dit gebied? Enkele voorbeeldjes:

  • Een inbouw afvalemmer met restafval en gft, met bovenop de klep nog voldoende ruimte voor je oud papier.
  • Er zijn hoekoplossingssystemen waar bij het openen van het kastje maar liefst 4 afvalemmers naar voren komen. Dit gaat via een draaisysteem. Zo kun je restafval, gft, papier en plastic eenvoudig scheiden. Alleen voor je glas moet je nog een oplossing vinden.
  • Krijg je een grote keuken? Je kunt ook een soort uitschuifla voor pannen laten inbouwen: een afvalsorteersysteem met uitschuifelement. Hier plaats je enkele prullenbakjes voor glas, gft, papier of plastic in. Hoe hoog deze la is hangt af van de gewenste hoogte van de prullenbakjes.

Behalve afval verantwoord scheiden en verwerken, is het voor het milieu belangrijk om te voorkomen dat afval ontstaat. Want als spullen langer meegaan, zijn er minder nieuwe grondstoffen, water en energie  nodig.

Afvalscheidingssysteem als los onderdeel van je keuken

Is je keuken al opgeleverd? Of wil je de weinige ruimte die je hebt in de keukenkastjes niet voor afvalemmers gebruiken? Kijk dan hieronder wat je opties zijn.

  • Inzamelkorven die je op elkaar kunt stapelen. Aan de voorkant van de korven zit een kleine ingang voor het gemak. Nadeel: als een korf vol is moet je de korven erboven eraf tillen.
  • Een systeem waarbij je afvalbakken kunt stapelen en met elkaar kunt koppelen op manieren die jij fijn vindt. De bakken hebben aan de voorkant een uitschuifbare klep zodat je snel je lege glazen potjes erin kunt stoppen.
  • Kleine/smalle plastic containers naast elkaar op een rijtje met vrolijk gekleurde deksels om aan te geven welke soort afval erin mag. Uiteraard kun je ook 3 mooie grote vuilnisbakken naast elkaar zetten als je dat beter vindt passen bij je inrichting.
  • Een keukentrolley kopen met een manden en korvensysteem die je het liefst er gemakkelijk uit kunt tillen. Of een brede keukentrolley met planken waar je kratten in kunt schuiven.

Veel plezier met afvalscheiding. Goed voor het milieu. Wist je dat afvalscheiding bij sommige gemeentes ook goed is voor je portemonnee? Hoe minder restafval je bij deze gemeentes aanbiedt, hoe lager de afvalstoffenheffing. Je afvalcontainer wordt voorzien van een chip. Bij sommige gemeentes worden containers gewogen, bij andere gemeentes gaat het om hoe vaak je een restafvalcontainer aanbiedt. Handig om even uit te zoeken als je gaat verhuizen.