De keuken is steeds meer de plaats waar het sociale gebeuren thuis zich afspeelt. Dat geldt zeker als je ook genoeg ruimte hebt om daar een eettafel te plaatsen. Licht in de keuken is om diverse redenen belangrijk en ook gevarieerd. De keuken is in de eerste plaats een werkruimte waar met scherpe voorwerpen en hitte wordt gewerkt. Maar de keuken kan ook een plaats zijn waar je sfeer wilt creëren met de nieuwste trends in verlichting. Lampenkappen zijn weer helemaal terug. Kijk maar eens naar de collectie kleine en grote kappen van directlampen. Ook iets voor jouw keuken?

Basisverlichting in de keuken

Basisverlichting doe je aan als je de keuken binnenkomt, ook als je er niet lang zal blijven. Het moet de ruimte goed verlichten zodat jij zicht hebt op alles in de keuken. Vaak wordt hier een plafondlamp voor gekozen met een matige lichtsterkte. Spotjes zijn ook populair mits die in voldoende mate aanwezig zijn. Door de lange levensduur van led lampjes zijn spotjes ook meer praktisch dan vroeger met een halogeen lichtbron. De ergernis van het regelmatig moeten vervangen van een of meerdere lampjes is niet erg geschikt voor een basisverlichting.

Werkverlichting

Er zijn plaatsen waar je in de keuken goed licht nodig hebt dat niet verblindt. Boven het aanrecht is het een goede keus om te gaan voor spotjes met een afgeschermd licht. Hierbij kan je denken aan het diffuse licht dat door matglas wordt geboden. Ook boven het fornuis is een lichtbron belangrijk. Vaak is een afzuigkap voorzien van een lichtbron die ook bestand is tegen de hitte en het vocht dat nu eenmaal bij het koken komt kijken. De werkverlichting is iets dat je niet moet vergeten in de keuken. De meeste ongelukjes vinden thuis plaats. De keuken is met scherpe voorwerpen en diverse hittebronnen een plaats waar licht erg belangrijk is.

Verlichting van keukenkastjes

Zeker voor keukenkastjes boven het aanrecht is een verlichting van belang. Als de kasten wat hoger zitten en je er regelmatig van gebruik maakt, is het een goed idee om duidelijk te kunnen zien wat je doet. Hierbij moet je er voor zorgen dat het licht niet in je ogen schijnt. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met een afgeschermd led tl-buisje. Kies voor een warm licht dat niet te fel is en ook de kastjes er sfeervol laat uitzien. Hier kan je tevens kiezen voor spotjes met led lichtbron.

Sfeerlicht

De keuken wordt steeds meer het verlengde van de woonkamer, zeker omdat open keukens of kookeilanden steeds vaker voorkomen. Voor sfeerlicht kan je vele soorten lampen gebruiken. Het belangrijkste hierbij is dat het licht zacht is. Als je een eettafel in de keuken hebt, is een hanglamp boven de tafel vaak een mooie oplossing. Dat kan in principe zelfs een kroonluchter zijn. Het is vaak prettig als de overige verlichting in de keuken uit kan als het tijd is voor de maaltijd . Om de sfeer te creëren die bij een gezellige maaktijd past kan je ook een hanglamp gebruiken met lampenkappen. Die zijn weer helemaal trendy. Op Directlampen.nl kun je zeker inspiratie opdoen.