Duurzamer leven en besparen op de kosten willen we allemaal wel. Duurzamer leven is steeds meer van deze tijd. We erkennen het klimaatprobleem steeds meer. In dit artikel geven we je vijf tips om te verduurzamen in de keuken.

Tip 1. Ga zuiniger om met water

Laat water niet onnodig doorstromen. Door bewuster om te gaan met water helpt je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook op de vaste lasten. Kijk of een warmwaterkraan helpt om onnodig warm water verloren te laten gaan. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om het water op te vangen. Dit water kan dan gebruikt worden om het te gebruiken voor bijvoorbeeld planten.

Tip 2. Stap van het gas af

Door van het gas af te stappen help je niet alleen de natuur, maar bespaar je ook op de vaste lasten. Als je overstapt op elektrisch koken, dan is het ook van belang om te kijken of je bij de huidige energieleverancier nog goed zit. Je kan het ook laten doen door een gratis ontzorgservice. En bespaar vervolgens honderden euro’s per jaar, zonder daar iets voor te doen. Het gaat allemaal vanzelf.

Tip 3. Kies vaker voor het koken met plantaardige producten

Vaker plantaardig producten gebruiken betekent vaak dat dit beter voor het milieu is. Je hoeft zeker niet geheel over te stappen op plantaardige producten. Wel is dit het beste, maar ik begrijp heel goed dat deze overstap groot is. Naast dat het beter is voor het klimaat kan het zeker ook lekker zijn.

Tip 4. Kies vaker voor tweedehands

Het is niet direct de bedoeling dat je alle keukenspullen de deur uit doet. Het is bij de aanschaf van nieuwe keukenspullen zeker aan te raden om eerst te kijken naar duurzame en zuinige alternatieven. Denk hierbij aan de kringloop, tweedehands markten of bijvoorbeeld Marktplaats. Bij elektrische apparaten zoals koelkasten en keukenmachines is het niet aan te raden om deze tweedehands te kopen aangezien deze vaak meer stroom verbruiken. Kies dan eerder voor energiezuinige apparaten.

Tip 5. Voorkom voedselverspilling

Jaarlijks verspillen we in Nederland meer dan 41 kilo per persoon aan eten. Dit moet en kan anders. Wij Nederlanders kopen vaak te veel, bewaren onze producten niet goed of eten het niet op tijd op waardoor we het moeten weggooien. Door het tegengaan van de verspilling van eten help je niet alleen het klimaat, maar ook je portemonnee. Door minder weg te gooien of in te kopen bespaar je flink op de uitgaven van de boodschappen.