Keukens worden tegenwoordig al lang niet meer uitsluitend als ruimte voor de bereiding van de lunch of het diner gezien. Een keuken kan een sociale ontmoetingsplek in huis vormen. Denk aan de keuze voor een keuken met een groot kookeiland, waaraan je enkele barkrukken plaatst. Ook een L-vormige keuken is van zo’n compacte bar te voorzien. Laat je kinderen of partner er ’s avonds plaatsnemen om tijdens de bereiding van het eten alvast de dag door te spreken. Het maakt het koken nog leuker! 

Niet alleen de keuze voor een compacte bar is hierbij interessant. Probeer de keuken bij de rest van het interieur in de woon- of eetkamer van je woning te betrekken. Dit doe je bijvoorbeeld door een fraaie buffetkast tussen de keuken of woonkamer te plaatsen, of hier gebruik te maken van een dressoir. Zo’n dressoir of buffetkast moet qua stijl passen bij de keuken. Combineer bijvoorbeeld een landelijke keuken met een stijlvol houten of industrieel ogend dressoir. 

Stijl van de keuken doortrekken naar de woonkamer 

Waar de buffetkast of het dressoir de overgang vormt tussen de keuken en woon- of eetkamer, kun je ook in de woonkamer elementen uit de keuken terug laten komen. Zoek bijvoorbeeld naar bijzettafels, waarvan de gebruikte materialen passen bij de materialen die je in de keuken gebruikt. Neem een bijzettafel met een stoer metalen frame, wanneer je bijvoorbeeld vergelijkbare stoere metalen handgrepen in de keuken gebruikt. Door dergelijke materialen op verschillende plekken terug te laten komen creëer je eenheid in het interieur van je woning. 

Tip: laat het behang of de verf op de wand vanuit de woonkamer doorlopen tot in de keuken. 

Eettafel die gedeeltelijk binnen de keuken valt 

Een andere manier om de keuken bij de woonkamer te betrekken is de toepassing van een robuuste eettafel, bijvoorbeeld met een ovale vorm, waarvan je de punt in de keuken laat vallen. Logischerwijs op zo’n manier, dat de tafel hier niet in de weg komt te staan. Zeker bij een tussenwoning kan dit een hele interessante optie zijn. De ruimte die men hier heeft voor een dressoir of grote buffetkast is mogelijk al snel te beperkt. De ovale eettafel wordt vaak voorzien van een X-vormige poot, gemaakt van zwart metaal. Dit past goed bij de metalen handgrepen op kasten in de keuken, of bijvoorbeeld bij het keukenblad van zwart graniet of composiet.