Koffie zetten zoals het hoort, met behulp van een percolator

Wie kan er niet genieten van af en toe een kopje koffie? Koffie is waarschijnlijk de meest genuttigde drank naast water, en er zijn dan ook heel wat methodes om zelf thuis je eigen kop koffie te zetten. Naast de gewone koffiezetmachine die je overal kunt krijgen, komen nu ook klassiekere vormen van koffiezetten op, zoals koffie zetten met behulp van een percolator. Maar wat is een percolator precies?

Wat is een percolator? De oude manier van koffie zetten

Koffie zetten met een percolator is eigenlijk een oude manier van slow koffie zetten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort koffiepot. In de jaren 50 en 60 was deze methode populair, en steeds meer tonen mensen weer belangstelling voor het koffie zetten met een percolator

Deze slow koffiezetmethode heeft zijn naam niet gestolen: voor 6 kopjes koffie moet je al snel 10 minuten wachten, maar het resultaat is onvergelijkbaar met andere vormen van koffie zetten. Vaak wordt de percolator verward met andere manieren van koffie zetten zoals door middel van een espresso of cafetière, maar de smaak die deze technieken teweegbrengen zijn helemaal anders.

Hoe werkt een percolator?

Bij het koffie zetten met percolator wordt het water onderin het koffiereservoir eerst verwarmd, waarna de druk het water bij een soort pijpje naar boven stuwt. Bovenaan wordt het water dan over de gemalen koffiebonnen gedruppeld.

Vervolgens wordt het door de koffie gelopen water weer gemengd met de rest, en wordt het door de druk weer opgepompt, door de koffie heen. Het geheim in de unieke smaak van deze koffie zit hem in het kort genoeg, maar ook niet te lang maken van dit proces (onder -of overextractie van de koffie). Een te korte loopperiode levert slappe koffie op, een te lang proces maakt de koffie juist onaangenaam bitter.

Koffie zetten met een percolator in een aantal eenvoudige stappen :wat is een percolator

– Doe de koffie in de filter (gebruik best medium gemalen bonen, iets grover dan een mokka maling – of zelf gemalen). Je hebt ongeveer 12 gram koffie nodig voor één pittige koffie. Verdeel de koffie gelijkmatig in de filter

– Giet juist genoeg water in het reservoir

– Plaats het toestel op het fornuis

– Zorg dat het water ongeveer tegen het kookpunt aanleunt (tot het zachtjes borrelt)

– Zet een timer op ongeveer 8 minuten, zodat het proces niet te lang duurt en de koffie dus te bitter wordt (ideaal is als al het water slechts één keer door de koffie loopt).

– Zodra de koffie klaar is roer je deze nog even door

– Soms zal het nodig zijn om de koffie nogmaals te filteren, maar eenmaal je het proces onder de knie hebt gaat dit steeds beter.

Welke soorten koffie gebruik je het best?

Zoals reeds vermeld kies je best voor redelijk grove, zelf gemalen koffie, of laat je degelijke koffiebonen malen bij een speciaalzaak. Zelf je koffie malen is heel eenvoudig, en een koffiemolen kost overigens ook niet echt veel. Voor de echte koffieliefhebber is het hoe dan ook geen overbodige investering!

Koffiebonen van Italiaanse of Franse afkomst zijn ideaal om de beste koffie met een percolator te zetten, en als je het filterproces goed onder de knie hebt levert het je ongetwijfeld een heerlijk kopje koffie op!