Kijk je al tijden met negatieve gevoelens tegen jouw keuken aan? Dan wordt het tijd voor een verbouwing! Zo’n ingreep gaat natuurlijk wel wat kosten en daarom is het belangrijk om eerst te sparen. Heb je altijd meer maand over dan geld? Geen zorgen, wij hebben de tips om dit jaar wél te sparen voor jouw droomkeuken!

De kosten van een verbouwing kunnen flink verschillen. Wil je de hele keuken eruit slopen en vervangen voor een nieuwe exemplaar? Of ga je voor nieuwe kastjes, een likje verf en een paar nieuwe meubels? Linksom of rechtsom, het kost een smak(je) geld. Toch is het de investering meer dan waard, want niks is beter dan elke ochtend ontbijten in jouw droomkeuken. Lees snel verder voor onze tips om dit jaar wél te sparen!

Verlekker jezelf vast met voorpret

Een duidelijk doel maakt het een stuk makkelijker om te sparen. Zorg daarom dat je al een duidelijk beeld hebt van jouw droomkeuken. Maak bijvoorbeeld een moodboard of pin jezelf suf op Pinterest. Wanneer je weet wat er op het spel staat, is het een stuk makkelijker om de hand op de knip te houden. Zorg dat je jouw droomkeuken op een prominente plek hangt waar je regelmatig herinnert wordt waar je het allemaal voor doet. Ooit is het jouw realiteit! 

Verander je alles of niets mentaliteit 

Niet voor iedereen is het haalbaar om elke maand honderden euro’s opzij te zetten voor een nieuwe keuken. Sterker nog, als dit wel zo was, zou je dit artikel waarschijnlijk niet aan het lezen zijn. Geef jouw spaardoel niet op omdat je denkt dat het toch geen zin heeft. Onthoudt dat alle kleine beetjes helpen. Een heleboel kleine bedragen zetten ook zoden aan de dijk, dus begin met kleine bedragen die je niet mist. Stop bijvoorbeeld standaard je wisselgeld in een spaarpotje of bespaar op kleine uitgaven die in wezen onnodig zijn, zoals jouw energierekening, (sommige) A-merken, voor alles de auto pakken of onderweg eten kopen. 

Doe een spaarchallenge 

Online zijn er verschillende spaarchallenges en apps te vinden waarmee je jezelf kan uitdagen om steeds meer te gaan sparen. Meestal geven mensen namelijk uit naar wat ze hebben. Als je 100 euro minder zou verdienen per maand, zou je dan ook rondkomen? Waarschijnlijk wel! Maar omdat je weet dat je bepaalde (onnodige) uitgaven kan veroorloven, doe je dit ook. Vaak is een lege portemonnee op het eind van de maand meer een mentaliteit dan onmacht. Begin met een klein bedrag opzij zetten en verhoog dit elk maand een klein beetje. Zo wen je langzaam aan minder budget en voor je het weet krijg je er nog plezier in ook!

Zorg dat je niet bij je spaargeld kan

Heb jij er een handje van om elk maand weer braaf geld naar je spaarrekening over te maken om het geld er halverwege de maand weer ruimschoots af te halen? Dit is een herkenbaar probleem en makkelijk te verhelpen. Maak simpelweg een spaarrekening aan waar je niet bij kan, desnoods bij een andere bank. Weg is weg. Op deze manier zul je merken dat je het geld waarschijnlijk niet eens mist, omdat het niet binnen handbereik ligt. Zorg wel dat je een realistisch bedrag naar je spaarrekening overmaakt, zodat je niet in de problemen komt met jouw maandelijkse uitgaven. Vanaf nu kan je jouw spaargeld namelijk niet zomaar meer terugstorten. 

Maak goede afspraken met jouw partner

Ga je jouw nieuwe keuken delen met je partner? Zorg dan dat je regelmatig en open over geld en jullie plannen praat. Het is namelijk hartstikke vervelend wanneer één van jullie lakser of juist serieuzer omspringt met het sparen. Zorg dat jullie eens worden over de juiste balans tussen sparen en genieten van het moment. Dat voorkomt een hoop frustratie! 

Raak niet in de put wanneer het een maandje minder gaat

Als het goed is, heb je een concreet spaardoel gemaakt en waarschijnlijk jeuken jouw handen al om de keuken op de schop te doen. Daardoor kan het een grote tegenvaller zijn wanneer het sparen even een maandje minder gaat. Eigenlijk werkt dit net zoals diëten. Voorkom dat je de handdoek in de ring gooit, omdat je een cheatmaand hebt. Soms stuit je nu eenmaal op onverwachte uitgaven, vier je meerdere verjaardagen in één maand of heeft je favoriete winkel een goede uitverkoop. Dat is geen probleem, je bent maar een mens. Pak het volgende maand gewoon weer op en dan is er niks aan de hand! 

Met deze tips kan jij ongetwijfeld een leuk bedrag sparen om jouw keuken om te bouwen tot de favoriete plek van jouw huis! Twijfel daarom niet te lang, maar begin vandaag nog. Hoe eerder jij begint, hoe eerder jij kan ontbijten in jouw droomkeuken!