Iedereen die regelmatig zelf aan het fornuis staat weet hoe onmisbaar kruiden zijn om gerechten op smaak te brengen en gerechten te doen slagen. Kruiden verdienen dan ook een eigen aparte plaatsje in de keuken, maar vaak komen ze gewoon in de kast te staan waardoor ze uit het oog worden verloren en sneller over tijd geraken. De volgende opbergmogelijkheden voor kruiden zijn eenvoudig, goedkoop en ze zorgen ervoor dat je kruiden langer goed blijven!

1. Glazen potjes

Glazen potjes zijn heel erg goedkoop, bieden overzicht en zijn één van de leukste manieren om kruiden op te bergen. Heel vaak komen kruiden al in een glazen potje, maar je kan ze ook gewoon in oude saus -en jampotjes steken. Het feit dat de kruiden door het glas zichtbaar zijn geeft daarbij een unieke uitstraling aan de keuken!

2. Kruiden in een lade

Een lade is de perfecte opbergruimte als je niet al te veel kruiden in huis hebt (of gewoon geen plaats hebt voor glazen potjes) en je kruiden toch georganiseerd wil bijhouden. Je kunt gewoon labels op de verpakking van de kruiden plakken, zodat je meteen kunt zien waar wat precies ligt (waardoor koken dus heel wat sneller en efficiënter wordt). Je kunt je kruiden daarbij ook organiseren in aparte mandjes volgens hun afkomst om ze nog sneller te kunnen vinden.

3. Een muffintray

Een muffintray is een leuke manier om kruiden in op te bergen. De aparte vakjes in de tray zorgen voor een duidelijk overzicht, en de tray is daarbij erg stevig. Van zodra je een lade hebt die groot genoeg is om een muffintray in te steken, is dit de ideale manier om je kruiden op te bergen!

4. Gebruik een Massala Dabbamassala dabba

Een Massala Dabba is eigenlijk een Indiaas kruidenbakje dat luchtdicht is en dus ideaal is om kruiden in te bewaren. De bakjes zijn meestal prachtig uitgewerkt en versierd, en zijn te koop bij bijvoorbeeld toko’s, speciaalzaken en groothandels. Je kan trouwens ook gewone bakjes gebruiken, de kruiden erin steken en afschermen met een dekseltje. Massala Dabba bakjes geven immers een unieke, Oosterse uitstraling aan je keuken!

5. Een kruidenrek

Een kruidenrek is de ideale manier om bij het binnenkomen van de deur meteen een goed overzicht te hebben op de kruiden. Je kan gaan voor een klein rekje dat je op het aanrecht plaatst, of een groot rek met meer kruiden dat naast het keukeneiland staat. Bekijk verschillende mogelijkheden op Dekruidenbaron.nl.

6. Magnetische kruidenpotjes gebruiken

Magnetische potjes zijn ideaal voor kruiden: je kunt ze aan de keukenkastjes hangen waardoor het het je dus geen extra plaats kost. Dit is hoe het werkt: hang eerst een metalen lineaaltje aan de onderkant van de keukenkast. Bewaar de kruiden in kleine magnetische blikjes (de soort die vaak aan de koelkast gehangen wordt). Als je geen magnetische blikjes vindt, bevestig dan gewoon een magnetische strip aan de bovenkant van gewone blikjes om ze op te hangen.

7. De kastdeur gebruiken als opbergplaats

Heb je geen zin om iedere keer bij het openen van de keukenkast je kruiden te zien hangen? Bevestig dan kruidenbakjes aan de binnenkant van de kastdeur. Zo maak je de kast niet enkele overzichtelijker, maar spaar je ook heel wat ruimte uit.