Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat het beter is om minder plastic in de keuken te gebruiken. Dit is namelijk veel beter voor het milieu en eigenlijk noodzakelijk om onze mooie wereld te behouden. Daarom willen we er vandaag wat extra aandacht aan besteden! Helemaal geen plastic gebruiken is een lastige opgave. In dit artikel delen we vijf eenvoudige tips voor minder plastic in de keuken. Met een paar kleine aanpassingen kan je al je steentje bijdragen aan het milieu en dus ook aan een betere wereld!

1. Minder plastic in de keuken: neem je eigen boodschappentas mee

Minder plastic in de keuken, het begint al in de supermarkt! Ga je boodschappen doen? Neem dan altijd je eigen boodschappentas mee. Een linnen tas gaat bijvoorbeeld lang mee én is goed voor het milieu. Het is een kleine moeite en het scheelt je een heleboel plastic zakjes die je thuis anders toch maar in de prullenbak gooit.  

2. Minder plastic gebruiken: vermijd in plastic verpakt groente en fruit

In de supermarkt liggen vaak appels, komkommers en paprika’s in plastic. Dat is totaal niet nodig en zonde! Liggen er losse peren in het rek? Koop die dan in plaats van de plastic versie. Je kunt ook zelf een netje meenemen naar de supermarkt om je fruit en groente in te doen. Zo hoef je in ieder geval geen plastic zakjes te nemen. Als je er zeker van wilt zijn dat groente en fruit onverpakt verkocht wordt, kan je naar de markt gaan. Daar is alles ook nog eens lekker vers!

3. Investeer in vershoudbakjes

Als je investeert in vershoudbakjes voor in de keuken, dan hoef je geen diepvrieszakjes of andere plastic zakjes meer te gebruiken om eten in te bewaren. Wat ook handig is meegenomen? Met vershoudbakjes gooi je een pak minder voedsel weg want je kunt het makkelijk bewaren tot de volgende dag. En dat zorgt dan weer voor minder voedselverspilling. Er zijn alleen maar voordelen aan vershoudbakjes!

4. Schaf een drinkfles aan

Nog zo’n boosdoener voor het milieu: plastic waterflessen. Als je zelf een herbruikbare waterfles koopt, hoef je niet iedere keer opnieuw flessen te kopen. Dit is goed voor het milieu én je portemonnee! Tegenwoordig zijn er tal van leuke drinkflessen, in alle kleuren van de regenboog. De meeste drinkflessen mogen overigens gewoon in de vaatwasser dus je hoeft je geen zorgen te maken over de hygiëne.

5. Gebruik bamboerietjes of RVS rietjes

Drink je graag smoothies en/of frisdrank met een rietje? Of heb je (kleine) kinderen in huis die graag met een rietje drinken? Laat de plastic rietjes liggen want deze belanden vaak in de zee waar ze het leven van zeedieren bedreigen. Als je wilt bijdragen aan het milieu: gebruik geen rietjes of kies voor een milieuvriendelijke variant zoals bamboerietjes of metalen rietjes (RVS rietjes). Deze rietjes zien er erg leuk uit én je kunt ze gewoon in de vaatwasser stoppen om schoon te maken!

Zo, dit zijn vijf tips voor minder plastic in de keuken. Met slechts een paar kleine aanpassingen draag je bij aan een betere wereld. Bovendien kan je door deze tips ook flink wat geld besparen! Heb je trouwens al gehoord van een ecologisch verantwoorde keuken? Ook door ecologisch verantwoord te koken kan je je steentje bijdragen aan het milieu!