Het kopen van je eerste huis is een spannende, doch stressvolle, mijlpaal in het leven. Een nieuw huis betekent meestal een nieuwe locatie, een frisse start en, waar we het meest in geïnteresseerd zijn, een nieuwe inrichting. Heb je een nieuwbouw huis gekocht, dan gaat het om de totale inrichting, van de badkamer tot de keuken. Wat betreft dit soort ruimtes komt er een hoop bij kijken, van apparatuur, tot styling tot praktische indeling. Wat betreft zo’n keuken raden we je dan ook aan om naar een expert als Au four te gaan, omdat je in zo’n geval vaak te maken hebt met maatwerk keukens, waarbij het bijna onmogelijk is om als leek alle opties te kennen. De keuken van een  nieuwbouwwoning inrichten kan een beetje overweldigend lijken. Daarom dat we je een helpende hand bieden.

Voor welke kleur voor de kastjes moet ik gaan?

Als je de voorkeur geeft aan een eenvoudige en strakke look, moet je kiezen voor witte of lichte kasten. Degenen die van meer sierlijke dingen houden, willen misschien donker hout met decoratieve handgrepen. Er zijn echter veel andere keuzes die tussen deze twee uitersten in vallen. Er zijn tegenwoordig keukenkast kleuren in vrijwel elke denkbare tint, van beige tot zwart en zelfs grijs… en daarnaast kun je de meeste keukenkastjes zelf schilderen.

Welk materiaal kiezen?

Het gebruikte materiaal is een andere belangrijke factor bij het kiezen van het kleurenschema van je keuken, omdat het type oppervlak dat je kiest een enorm verschil kan maken wat betreft de uitstraling. Als je bijvoorbeeld kiest voor glanzende lak kasten, geven die een heldere glans die al het licht weerkaatst. Daarentegen zullen matte afwerkingen een subtielere uitstraling hebben.

Een ander iets om te overwegen is hoe gemakkelijk het materiaal schoon te maken is, vooral als je kinderen of huisdieren hebt, wil je iets dat snel en gemakkelijk kan worden afgeveegd. Laminaat is in dit geval een goede keuze, omdat het geen vingerafdrukken of vegen vertoont en gemakkelijk kan worden afgestoft.

Hoe zit het met de werkbladen?

Het materiaal waarvan werkbladen zijn gemaakt, is een andere belangrijke beslissing die je moet nemen. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals graniet, marmer, hout of zelfs plastic. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is graniet krasbestendig, maar marmer kan gemakkelijker vlekken geven. Je moet ook beslissen hoe groot de werkbladen moeten zijn. Het kan zinvol zijn om een ​​kleinere te nemen als je beperkte opslagruimte hebt.

Wat voor apparaten moet ik kopen?

Apparaten zijn vaak een bijzaak bij het bepalen van de uitstraling van de keuken, maar ze kunnen een grote rol spelen bij het bepalen hoe functioneel die keuken is en wat voor soort activiteiten je daar dagelijks zult doen.

Bepaal om te beginnen of je al dan niet voor traditioneel koken wilt gaan met een standaard fornuis of juist voor inductie wil gaan. Andere factoren, zoals de grootte van de vaatwasser en de capaciteit van de koelkast, worden ook bepaald door jouw mate van gebruik. Nogmaals, budget speelt hier een belangrijke rol, dus bepaal als eerste je budget.

Eigenlijk een te klein budget? Overweeg om gebruikte apparaten te kopen of voor het ene apparaat low-end te gaan en voor andere high-end. Koop bijvoorbeeld een goedkope vaatwasser en een dure koelkast. Dit geeft je nog steeds een betere functionaliteit dan wanneer je twee middenklasse apparaten zou hebben. Low-end apparaten hebben de neiging om vaker kapot te gaan, dus het is beter om één high-end apparaat te hebben dat lang meegaat!