George of Douwe? Een vergelijking tussen Nespresso en Senseo

Stel: u bent toe aan een nieuw koffiezetapparaat. Het gemak van met één druk op de knop koffie zetten spreekt u aan. U zult dan al snel voor de keuze komen te staan: Nespresso of Senseo? Gaat u voor de charmes van George Clooney, of voor de degelijkheid van Douwe Egberts? In deze overweging zijn drie zaken belangrijk: de prijs en duurzaamheid van het apparaat, de prijs van de koffiepads en koffiecups en natuurlijk de smaak.

nespresso apparaatvergelijking nespresso en senseo

Van simpel en goedkoop tot high-tech en prijzig

Wanneer we de vergelijking Nespresso en Senseo maken op het gebied van aanschafprijs van de apparaten, komt de Senseo over het algemeen voordeliger uit de bus. Een simpel Senseo apparaat heeft u al vanaf €49,-, terwijl de goedkoopste Nespresso apparaten bij €79,- beginnen. Ook in de luxere modellen is er een flink verschil. De duurste Senseo apparaten gaan voor €160,- over de toonbank. Voor de duurste Nespresso machines mag u ruim het dubbele neertellen: zo’n €390,-. Voor zowel Senseo als Nespresso geldt dat het verschil in de prijs tussen de goedkopere en de duurdere modellen vooral zit in de opwarmtijd, het ontwerp van de machines, en de mogelijkheid om melk op te schuimen en zo cappuccino’s of latte macchiato’s te maken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt er weinig onderscheid in duurzaamheid. Beide apparaten gaan 4 tot 5 jaar mee. Zowel bij Senseo als bij Nespresso is er dus een mogelijkheid voor iedere portemonnee.

De kosten van koffietijd

Wilt u op basis van prijs van de koffie de keuze tussen Nespresso of Senseo maken? Inmiddels is er voor beide apparaten veel keuze merken koffie. Een kopje Senseo begint bij 8 cent per kopje voor een huismerk koffiepad, en de Douwe Egberts koffiepads kosten 11 cent. Een kopje Nespresso drinkt u vanaf 14 cent, en de originele Nespresso cups kosten zo’n 37 cent per stuk. Om u een beeld te geven wat dit op jaarbasis betekent: als u dagelijks 3 koppen koffie drinkt zal u dat met Douwe Egberts Senseo zo’n €120,- kosten, en met de originele Nespresso cups €405,-. Een verschil van €280,- per jaar. Wanneer u de huismerk cups en pads gebruikt is het verschil een stuk kleiner. U drinkt dan een jaar lang Senseo voor €88,- en Nespresso voor €153,-, een verschil van €65,- per jaar. Desalniettemin is duidelijk dat de keuze voor Nespresso een prijzige is.

Twisten over de smaak

Het is duidelijk, zowel in de aanschaf van de machine als in het dagelijks gebruik is de Nespresso de duurdere van de twee. Waarom zou u dan toch een Nespresso apparaat kopen? Hier komt de lastige kwestie van smaak om de hoek kijken. Bij Nespresso apparaten wordt het water onder hoge druk door de koffie geperst, waardoor het kopje koffie wat weg heeft van een Italiaanse espresso. Een kopje Senseo koffie lijkt meer op de filterkoffie zoals we die in Nederland al jaren zetten. Alleen u kunt bepalen wat u het lekkerst vindt. Zeker in Nespresso boutiques is het altijd mogelijk om een kopje koffie te proeven en er zo achter te komen of het een smaak is die bij u past, en of u er de hogere prijs voor over hebt.

De vergelijking Nespresso en Senseo is niet zomaar te maken. George of Douwe, wie kiest u?