Een van de nieuwe trends is om natuurlijke producten in huis te nemen. Niet langer is kunststof een vanzelfsprekend product, maar wordt dat verdrongen door echt hout, leer, katoen en dergelijke. Dat geldt voor meubels, kasten en eveneens voor tafels.

Houten eettafels

Bij de houten eettafels is er sprake van een echte revival. De warmte van het hout, de kleurstelling en de herkenbare sporen van de groei maken van de houten eettafels belangrijke iconen van de nieuwe stijl. Dat kan doordat ze deel uitmaken van de landelijke stijl of dat ze een extra fraai ornament worden in een strakke, luxe, keuken, die voorzien is van alle mogelijke apparatuur en die het hart van het huis vormt. Dat hart verdient een plek waar het gezin bijeen kan komen. Zij het om te eten, om een spel te spelen, om een gesprek te voeren of gewoon omdat dat gezellig is. Het is daarom van belang dat voorafgaand aan een houten eettafel kopen eerst een familiebijeenkomst wordt georganiseerd om te bespreken hoe zo’n tafel er uit zou moeten zien. Welke kenmerken moet hij in ieder geval hebben? Eenvoud? Of liever extravagant of eerder stijlvol? Langwerpig of rond? Keuzes zijn er genoeg, zoals je ook op websites als www.lumz.nl of www.woonexpress.nl kunt zien.

Grootte

Waar het bij houten eettafels op aan komt, is de ruimte die aanwezig is om de tafel en de stoelen te plaatsen. Wil je een houten eettafel kopen dan geldt als vuistregel dat er voor ieder gezinslid voldoende zitruimte moet zijn. Kinderen nemen in principe net zoveel plek in als een volwassene, soms wel meer. Is er te weinig ruimte voor stoelen, dan wordt de eettafel al snel als hinderlijk ervaren, terwijl een tafel waar voor iedereen ruimte is na jaren nog steeds gezien wordt als een leuke plek om even te blijven hangen. Op die wijze groeien houten eettafels mee met het gezin, word je samen ouder en raakt men steeds meer gehecht aan de tafel.

houten eettafel tink

Eettafel Tink à €1699,-

Modellen

Een andere regel die geldt bij een houten eettafel kopen is de vormgeving. Een leuke tafel die vloekt ten opzichte van de keukeninrichting is niet zo handig. De mooiste houten eettafels zijn die die een vanzelfsprekendheid vormen binnen die keuken. Zo zal een eettafel Loosdrecht van Woonexpress, alleen al vanwege zijn robuustheid, veel beter bij een gezin met kleine kinderen passen dan een Elshof. Terwijl de elegante tafel Kare Design Modern Line, die bij Lumz.nl verkrijgbaar is precies past bij een jong startend stel dat een prachtige landhuiskeuken heeft aangeschaft. In dit laatste geval zullen houten eettafels ook gebruikt worden bij feestjes met vrienden, waardoor de tafel ook in die andere rol zijn elegantie kan laten zien.

houten eettafels

Eettafel Loosdrecht 220×100 à €749,-

houten eettafel kopen

Eettafel Elshof 180×100 à €499,-

 

De ronde tafel

Het verhaal van koning Arthur, Merlijn en de ridders van de Ronde Tafel heeft onze kijk op houten eettafels natuurlijk beïnvloed. Zo zal een Vitus ronde tafel een wel doordachte keuze vormen of is het mogelijkerwijs toch de ruimte die bepalend is om deze mooie tafel te nemen? Welke tafel het ook wordt, feit is dat de warmte van het hout, de vormgeving van de tafel en de plek in de keuken in samenspraak moeten zijn om er voor te zorgen dat de eettafel die functies kan invullen die van hem verwacht worden.

ronde houten eettafel

Vitus tafel rond à €949,-