In kookprogramma’s zie je vaak dat men een groot stuk vlees eerst dichtschroeid in een pan op het fornuis, waarna de pan met vlees en al de oven in gaat waar het langzaam kan garen. Hierdoor krijg je een lekker aangebakken korst en mals, zacht vlees dat langzaam is gegaard. Wil jij dit ook eens proberen dan zul je een pan moeten hebben die de oven in kan… en dat kan niet met elke pan. Daarom kijken we in deze blog welke pannen je in de oven kunt gebruiken.

Natuurlijk mag er aan een pan die de oven in gaat geen materiaal zitten dat kan smelten…. tenminste op hoge temperatuur. Tot 170 graden zijn er pannen met kunststof of houten grepen die wel de oven in kunnen. Wij adviseren echter om voor een pan zonder kunststof of hout te kiezen als deze ook de oven in moet.

Ook zijn er pannen waarvan je het handvat los kunt koppelen. Hierdoor neemt de pan minder ruimte in beslag en hoef je je geen zorgen te maken of het handvat ovenbestendig is. Vaak zijn deze pannen wel extra prijzig en missen ze een beetje hun doel, er zijn namelijk voldoende pannen zonder kunststof of houten grepen op de markt, dus waarom moeilijk doen?

pan in de oven

Roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen kunnen over het algemeen volledig in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden. Dit hangt sterk af van de kwaliteit en het merk. Zorg dus dat je dit goed checkt!

Gietijzer is het beste materiaal voor in de oven. Deze pannen hebben een dikkere bodem die de warmte beter geleidt. Zo wordt alle warmte optimaal verdeeld over de pan. Volledig metalen pannen zijn hittebestendig en kun je ook zonder problemen in de oven plaatsen. Houd er rekening mee dat bij goedkope metalen pannen het metaal dunner is en je eten er sneller in aanbrandt. 

Een goede braadpan is gemaakt van dik materiaal dat de warmte goed geleidt. Hij is dus ook zwaar qua gewicht. Wil je je ovengerechten graag in verschillende kleine pannen opdienen? Denk dan eens aan tajines of cocottes, dit zijn kleine pannetjes van aardewerk. Wil je graag een braadpan met deksel? Check dan ook of de knop van de deksel in de oven kan. Soms is deze van een ander materiaal gemaakt dat niet ovenbestendig is.

Pannen van geëmailleerd staal kent iedereen. Ze zijn er in zwart, oranje en rood en waren er al in oma’s tijd. Een erg bekend merk hiervoor is bijvoorbeeld Le Creuset. Bedenk echter wel dat, ondanks dat dit merk erg bekend is, de pannen wel vrij dun zijn. Hierdoor is de warmtegeleiding minder goed dan bij dikke pannen.

Een pan van RVS

Het voordeel van een pan van roestvrij staal is dat je deze zonder problemen in de vaatwasser kunt plaatsen. Pannen van andere materialen moet je meestal met de hand afwassen. Check wel even goed of de pan een voldoende dikke bodem heeft voor een goede warmtegeleiding.  Ook zijn er snelkook braadpannen van RVS waarbij de vitamines en mineralen beter behouden blijven tijdens de bereiding. Ze werken met eenzelfde soort techniek als een stoommandje. Deze soort braadpannen zijn er met of zonder deksel. Ook zijn er varianten te koop met een deksel van glas.

Koperen pannen worden door de meeste professionals gebruikt

Het belangrijkste voordeel van koperen pannen is dat ze van alle materialen de warmte het beste geleiden. Daarom zie je ze ook altijd in keukens van grote chefs. Het gerecht is daardoor overal op dezelfde temperatuur. Dit is niet alleen belangrijk bij de bereiding van vlees maar bijvoorbeeld ook bij de bereiding van sauzen.

pannen voor in de oven

Gietijzer

Braadpannen van gietijzer voor in de oven zijn zeer hittebestendig bij hoge temperaturen en houden de warmte goed vast. Daarmee zijn deze braadpannen dus perfect geschikt voor in de oven. Het gerecht wordt zo gelijkmatig verhit en het vlees wordt optimaal mals. Het nadeel is dat gietijzer wel wat zwaarder is qua materiaal. Deze pannen zijn zeer duurzaam en gaan een leven lang mee. 

Een pan van aardewerk

Bij aardewerken pannen, zoals de eerder genoemde tajine, wordt er een deksel op de pan geplaatst in de oven. Deze keramische braadpannen zijn ideaal voor in de oven en kunnen hoge temperaturen verdragen. De stoom gaart daarbij het eten en alle smaak, vitamines en mineralen blijven tijdens dit proces bewaard. Je hoeft ook geen vet of olie toe te voegen aan de maaltijd. Zo’n keramische pan voor in de oven is dus ideaal wanneer je gezond wil eten.

Le Creuset Signature Braadpan
Le Creuset Signature Braadpan
Serenk Modernist Braadpan RVS
Serenk Modernist Braadpan RVS
Demeyere Apollo 7 Kookpan
Demeyere Apollo 7 Kookpan
Braadpan 28cm met deksel
Braadpan 28cm met deksel
Koperen braadpan Toscana
Koperen braadpan Toscana
Daumonet Carême Noir gietijzeren braadpan
Daumonet Carême Noir gietijzeren braadpan
Sola Profi-Chef Line
Sola Profi-Chef Line