Minimaal een keer per dag ben je in de keuken te vinden voor je ontbijt, lunch of avondmaal. Maar niet alleen jij, ieder gezinslid maakt gebruik van de keuken. Kortom, het is een belangrijke ruimte in huis waar alle gezinsleden vaak samenkomen. Ben jij niet gezegend met een grote keuken en is het daardoor vaak te druk in de keuken? Bekijk hier 5 tips voor een (optisch) grotere leefkeuken.

  1. Laat je keuken opnieuw ontwerpen

Ben je tevreden over je huidige keuken, maar wil je wel meer ruimte? Laat een keukenspecialist een nieuw ontwerp voor je keuken maken waarin ze vooral inzoomen op het creëren van extra ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het anders indelen van de keukenkasten met een carrousel of lades, andere keukenfronten of het verplaatsen van apparatuur naar een efficiëntere plek.

  1. Kies voor een aanbouw

Heb jij echt een kleine keuken? Overweeg dan of je een aanbouw of uitbouw wilt laten plaatsen. Bij een aanbouw heb je een extra ruimte aan huis, afgesloten van de woonkamer. Bij een uitbouw breiden ze de woonkamer uit met extra leefoppervlakte, de keuken is verbonden met je woonkamer.

  1. Plaats een kookeiland als roomdivider

Vind je het gezellig als de keuken onderdeel is van de woonkamer zodat je niet altijd maar alleen staat te koken? Bekijk dan de mogelijkheden voor het doorbreken van de muur tussen de keuken en woonkamer. Plaats een kookeiland als roomdivider zodat er wel een duidelijke grens is. Door zowel de woonkamer en keuken in een ruimte te gebruiken zijn beide kamers een stuk groter én gezelliger geworden.

  1. Ga voor wit en glans

Licht is een belangrijk onderdeel voor het creëren van optische ruimte. Probeer daarom zo optimaal mogelijk gebruik te maken van het licht in de keuken. Dit kan door het vrijhouden van de ramen voor volledig lichtinval en het kiezen van de juiste verlichting in de keuken. Maar denk hierbij ook aan een witte keuken omdat licht op wit je ruimte groter doet lijken. Daarnaast weerkaatst glans licht dus denk bijvoorbeeld aan glanzende witte tegels aan de wand of ga voor apparatuur van roestvrijstaal (RVS).

  1. Ga voor planken

Tot slot, keukenkastjes nemen enorm veel ruimte in beslag in je keuken. Vraag jezelf af of je de bovenste keukenkastjes echt nodig hebt. Is het antwoord ja? Ga dan voor een optie die voor meer openheid aan de bovenkant van je keuken zorgen. Zet bijvoorbeeld alles op planken hang het aan de muur. Een voorwaarden is natuurlijk wel dat het netjes blijft.