Een elektrische grill: welke is de beste?

Een contactgrill is een ontzettend handig apparaat dat in iedere keuken wel van pas komt. Het grillen van vlees, groenten of een lekker stuk brood is een fluitje van een cent wanneer je dit apparaat in huis hebt. Er zijn talloze types en modellen op de markt, dus hoe weet je nu welke elektrische grill de juiste is? Hier vind je een aantal specificaties om op te letten tijdens je aankoop.

De uitvouwbare grill

De meeste elektrische grills hebben een handvat waarmee de grill gemakkelijk geopend en gesloten kan worden. Het is echter niet mogelijk om de grill helemaal uit te klappen. In de meeste gevallen is dit ook niet nodig want je hebt vaak genoeg ruimte om een gerecht te bereiden. Ben je echter wel op zoek naar meer ruimte? Kies dan voor een grill die volledig open te klappen is. Zo kunnen de boven- en onderzijde naast elkaar worden geplaatst en één grote grillplaat vormen. Dit is vooral een uitstekende keuze wanneer je van plant bent om af en toe samen met vrienden of familie te grillen aan tafel. Doordat de grill weer in te klappen is heb je bovendien een handig twee-in-één apparaat in huis.

De juiste maat

Je kunt vrijwel alles wel op de grill leggen, wat betekent dat het ook prettig is wanneer er voldoende ruimte is in het apparaat. Veel modellen hebben vaste scharnieren waardoor er weinig ruimte is tussen de twee platen. Brood dat aan twee kanten moet worden gegrild wordt zo geplet, en dat komt de smaak niet ten goede. Wanneer je van plan bent om grote stukken brood of vlees te grillen, is het verstandig om te kiezen voor een exemplaar met verstelbare scharnieren. Zo kan de hoogte worden aangepast aan het soort eten dat je bereidt. Let bovendien op de hitte van een apparaat. Voor het dichtschroeien van vlees is het belangrijk dat de grill erg heet kan worden en dat de temperatuur goed gereguleerd kan worden. Voor dit soort gerechten is het dus waardevol om voor een krachtige contactgrill te kiezen waarop je de temperatuur handmatig kunt instellen. Voor alledaags grillen zijn exemplaren met enkele vaste standen ook toereikend.

Gemakkelijk onderhoud

Het is en blijft een vervelend klusje: de reiniging van het apparaat. Er zijn enkele aspecten die het reinigen van een elektrische grill makkelijker maken. Exemplaren met uitneembare platen zijn het gemakkelijkste in het onderhoud. Na het grillen kun je de platen verwijderen en ze schoonmaken met een sopje. Je kunt gemakkelijk bij alle randjes en kunt de platen helemaal in het water onderdompelen. Bij exemplaren met vaste platen is het reinigen een stuk moeilijker, omdat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van water en minder bewegingsruimte hebt. Ook de randen spelen een belangrijke rol in het onderhoud van het apparaat. Een exemplaar met opstaande randen zorgt ervoor dat de zijkanten niet overlopen met vet van het eten. Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om te kiezen voor een grill met een aflopende rand waar je een bakje onder kunt zetten. Zo loopt het vet weg en blijft het niet in het apparaat zitten. Of je nu kiest voor aflopende of opstaande randen: het onderhoud van je grill wordt een stuk eenvoudiger.