Verschillende soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers, en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van diverse soorten vaatwassers (inbouw, vrijstaande en onderbouw) op een rijtje.

Inbouw vaatwassersinbouw vaatwasser

Het type vaatwasser dat het meest verkocht wordt, is de inbouw vaatwasser. Zoals de naam al aangeeft, is dit type vaatwasser ingebouwd in de keuken. De deur van de vaatwasser ziet er hetzelfde uit als de deuren van de overige kasten/laden van de keuken. Er zijn twee soorten vaatwassers die ingebouwd zijn: volledig geïntegreerde en geïntegreerde vaatwasmachines. Bij een volledig geïntegreerde inbouw vaatwasmachine (ook wel volledig integreerbare vaatwasser genoemd) is het paneel waarmee je de vaatwasser bedient in de bovenkant van de deur verwerkt. Zo zie je het bedieningspaneel niet wanneer je de deur sluit. Bij niet-volledig geïntegreerde inbouw vaatwasmachine zie je het bedieningspaneel wél als je de deur sluit. Fabrikanten van vaatwassers maken dit verschil tussen integreerbaar en volledig integreerbaar overigens lang niet altijd.

Voordelen inbouw vaatwassers

 • Een inbouwvaatwasser kun je in hoogte verstellen
 • Je kunt de keukenplint laten doorlopen
 • Inbouwvaatwassers ontsieren je keuken niet omdat ze geïntegreerd zijn in de rest van het interieur.

Nadelen inbouw vaatwasser

 • Een inbouw vaatwasser kan een behoorlijke uitgave zijn en is duurder dan andere soorten vaatwassers (onderbouw, vrijstaand).

  vrijstaande vaatwasser

  Foto: elektronica.tweedehands.net

 • Soms moeten er aanpassingen plaatsvinden (verleggen van leidingen etc.) alvorens je inbouw vaatwasser geplaatst kan worden.

Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is, in tegenstelling tot een inbouw vaatwasser, niet in de keuken geïntegreerd. Je kunt er geen deurpaneel op plaatsen,

de machine heeft een eigen deur. De boven- en zijkanten zijn volledig afgewerkt.

Voordelen vrijstaande vaatwasser

 • Een vrijstaande vaatwasser is een stuk goedkoper dan een ingebouwde vaatwasser. Dit komt door de constructie (complexiteit van de deur van een inbouw vaatwasser, verstelbaarheid van de achterste pootje vanaf de voorkant)en door het feit dat er wereldwijd meer vrijstaande dan inbouw vaatwassers worden geproduceerd
 • Een vrijstaande vaatwasser is direct te plaatsen en aan te sluiten

Nadelen vrijstaande vaatwasser

 • Een vrijstaande vaatwasser kan niet of nauwelijks in hoogte worden versteld.
 • Geen mogelijkheid voor een keukenplint die doorloopt.
 • Minder mooi dan andere soorten vaatwassers (inbouw, onderbouw)

Onderbouw vaatwasseronderbouw vaatwasesr

Onderbouw vaatwassers bevinden zich onder het aanrecht. Net als een inbouw vaatwasser heeft een onderbouw vaatwasser geen werkblad, en moeten ze dus worden ingebouwd. Daarom wordt dit type vaatwassers vaak als inbouw vaatwassers gezien. Wel heeft een onderbouw vaatwasser een eigen deur, terwijl inbouw vaatwassers een deurpaneel hebben dat op de keuken is afgestemd. Hierdoor zijn onderbouw vaatwassers vaak minder mooi dan inbouw vaatwassers, hoewel sommige soorten vaatwassers van het type onderbouw een deur hebben waar je een decorpaneel in kun schuiven, om daarmee je vaatwasser in het interieur te integreren. De voor- en nadelen van onderbouw vaatwassers zijn hetzelfde als van inbouw vaatwassers, wel is een onderbouw vaatwasser vaak iets minder mooi dan een inbouw vaatwasser, omdat je bij deze vaatwasser het bedieningspaneel ziet zitten en het handvat van de handvatten van de rest van de keukenkastjes afwijkt. Onderbouw vaatwassers zij daarbij meestal goedkoper dan inbouw vaatwassers.