Nu de winter er terug aan komt is het weer tijd om te controleren of die verwarming nog werkt. Om dan te klagen over het feit dat die verwarming toch wel ontzettend veel geld kost. En echt milieuvriendelijk en duurzaam? Dat is het ook al niet. Nochtans zijn er heel wat mensen in ons land en ver daarbuiten die wel degelijk bereid zijn hun steentje bij te dragen aan het milieu, die actief op zoek zijn naar manieren om duurzamer in het leven te staan. De grote vraag is echter hoe je erin slaagt die ambitie te vervullen zonder te snijden in jouw levenskwaliteit. Gelukkig is er een manier om duurzaam te verwarmen zonder aan jouw wooncomfort te tornen en die bovendien nog eens de energiekosten ook verlaagt. Duurzaam verwarmen? Een pelletkachel is de oplossing!

Wat is een pelletkachel?

Misschien dat je bij vrienden of kennissen thuis het al eens hebt opgemerkt: een pelletkachel. Het is dan ook een manier van verwarmen die steeds populairder aan het worden is. Dat heeft alles te maken met de vele voordelen ervan. Zo bestaat de brandstof voor een pelletkachel uit wat we pellets noemen. Dit zijn stukjes hout bijeen geperst tot kleine cylinders. Pellets kunnen uit houtafval zoals houtkrullen en zaagsel gemaakt worden, maar ook uit biomaterialen zoals gras, stro en hooi.  Dat betekent in essentie dat pellets gebruiken verspilling tegen gaan is. Dit zijn immers materialen waarmee die zo goed als geen andere functie meer hebben na gebruik. Pellets zijn inmiddels op vele plaatsen verkrijgbaar zoals ook bij Toppellets.nl.

Kostenvoordelen

Met een pelletkachel verwarmen is ook economisch slim gezien. Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld jouw keuken op deze manier te verwarmen mag je een serieus rendement verwachten. Pelletkachels zijn efficiënter in het gebruik dan een klassieke houthaard of andere alternatieven. Dat betekent dan ook dat ze in essentie goedkoper verwarmen. Bovendien geniet je bij de aanschaf van een pelletkachel ook van een investeringssubsidie duurzame energie. Jouw keuken verwarmen met een gesubsidieerde kachel: als dat niet ideaal is?

Gemakkelijk in het gebruik

Een pelletkachel is in de regel een fijn stukje technologie. Ze hebben een automatische ontsteking en kunnen gewoon met een afstandsbediening in werking worden gesteld. Boven in bed liggen en de keuken al lekker verwarmen voor het ontbijt? Dat kan zonder enig probleem. Een volle voorraad pellets is overigs goed voor 36 uur autonoom branden.

Pellets: duurzaam

We hebben al vastgesteld dat pellets een vorm van duurzaam verwarmen zijn. Alle materialen die samengeperst kunnen worden tot de cylinders bestaan immers uit hernieuwbare energie. Pellets worden bovendien beschouwd als CO²-neutraal. Dat hoeft ook niet te verbazen als je weet dat na verbranding maximaal 1% van de verbrande houtpellets als as achterblijft en zelfs dit kan als meststof dienen. Ben je dus op zoek naar de manier van verwarmen van de toekomst? Een manier die op termijn geld zal uitsparen en ook nog eens goed is voor het milieu? Dan heb je ze gevonden met de pelletkachel.