Lief zijn voor het milieu
Er is tegenwoordig veel aandacht voor hergebruik van afval. We vinden verantwoord leven belangrijk en we willen graag netjes met onze planeet omgaan. Vroeger eindigde al het afval van huishoudens op een grote hoop en werd het verbrand. Dat was zonde van alle kostbare grondstoffen. Doordat we nu glas, papier, plastic en oude elektrische apparaten in aparte bakken verzamelen wordt ons milieu veel minder belast. Naast het scheiden van ons afval voordat het wordt opgehaald kunnen we ook duurzaam in de keuken zijn. Wees lief voor het milieu en gooi gebruikte producten uit je keuken niet zomaar weg maar gun ze een tweede leven.
Koffie recyclen
Bij het zetten van een heerlijk kopje koffie denk je misschien niet meteen aan duurzaamheid en recyclen. Toch kun je het restproduct, namelijk de koffiedrab, heel goed hergebruiken. Laat de koffieprut afkoelen en drogen, bewaar het in een gerecycled bakje of potje en je hebt een prima huismiddeltje met vele toepassingen. Koffiedik hergebruiken past helemaal in een moderne, duurzame keuken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden die niet alleen vriendelijk zijn voor het milieu maar ook nog eens geld besparen.
Blijf uit mijn planten!
Natuurlijk zijn slakken heel nuttige beestjes die we zeker niet met allerlei nare gifstoffen moeten verdelgen, maar van de sla en de boontjes in je moestuin moeten ze wel afblijven. Geef geen geld uit aan akelige gifkorrels maar strooi om je dierbare plantjes wat koffiedrab en de slakken, insecten en andere belagers blijven ver uit de buurt. Heb je een kat die dol is op het uitgraven van je plantenbakken? Katten griezelen van de lucht van koffie, dus een klein beetje koffieprut op de potgrond leggen houdt alle miauwende huisgenoten op veilige afstand van je kamerplanten. Bovendien bevat koffiedrab stikstof en dat maakt het ook nog eens een uitstekende meststof!
Schoonmaken met koffie?
Koffie is zeer geschikt om hardnekkige vetaanslag of nare geurtjes te verwijderen. Zo kun je koffiedik hergebruiken als middel om de geur van uien of knoflook uit je koelkast te krijgen. Je zet een bakje met wat koffieprut in de ijskast en de nare geurtjes zijn snel verdwenen. Voorzichtig je handen inwrijven met koffiedrab en een beetje water verwijdert onaangename geurtjes en vet van je vingers. Ook met aangekoekt vet besmeurde voorwerpen in je keuken, zoals pannen en borden, kunnen met wat koffieprut vetvrij worden gemaakt.
Kleuren met koffie
Het klinkt ongelofelijk, maar koffiedik is ook te gebruiken als crèmespoeling voor mensen met bruin haar. Het zorgt er na het uitspoelen voor dat je haar gaat glanzen. Bij lichte krassen op donkere meubels kun je met vochtige koffiedrab de beschadiging bijkleuren.
Koffie geeft energie aan mens en machine
Onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat koffie niet alleen mensen energie geeft, maar ook machines. Koffieprut bestaat namelijk voor 10 tot 20 procent uit plantaardige olie. Deze olie kan eenvoudig worden omgezet in biodiesel. Koffiedrab bij huishoudens inzamelen voor de productie van brandstof is nu nog niet haalbaar, maar er lopen al proeven met het afval van grote koffiebedrijven zoals Starbucks. Koffie recyclen draagt bij aan een verantwoord leven waarin we respectvol omspringen met onze aarde. Een duurzame keuken in je huis waarin zo weinig mogelijk wordt weggegooid levert daaraan een belangrijke bijdrage.