Samen met de slaapkamer en de woonkamer is de eetkamer een belangrijk vertrek. In deze kamer wordt de maaltijd genuttigd, een spel gespeeld, gewerkt, ontspannen en de krant gelezen. Ook wordt er met het gezin de dag doorgenomen tijdens het ontbijt. De eetkamer ligt ten grondslag aan het gezinsleven, zonder dat we er eigenlijk bij stil staan. Een eetkamer inrichten mag daarom bewust gebeuren, met liefde en met de juiste intentie. Wat wil jij bereiken met de inrichting van de eetkamer?

Eetkamer inrichten: een plek voor het gezin

Afhankelijk van je gezinssamenstelling kies je een tafel en prettige stoelen. We kunnen ons voorstellen dat een gezin met kleine koters een andere tafel vraagt dan een gezin met volwassen kinderen. Kleine kinderen vragen om een ‘hufterproof’ inrichting: een robuuste tafel die tegen een stootje, een likje vingerverf en kleurpotloden moeten kunnen. Een tafel die je gemakkelijk schoon kunt maken, waar je onder kunt kruipen om een huisje te bouwen en die misschien makkelijk te verzetten is.

Lopen er geen kleine kindjes rond of zijn ze al volwassen? Dan kun je veel meer naar smaak in gaan richten. Wellicht vraagt je leven dan om een grote eettafel, waar aan de ene zijde gewerkt kan worden met een laptop en een boek, terwijl aan de andere zijde de lunch wordt klaargezet. Of misschien organiseer je graag etentjes voor vrienden en is het belangrijk dat er minstens acht personen rond de tafel kunnen zitten.

Een plek om te eten

De eettafel is bij uitstek de plek om bewust en ontspannen een maaltijd te nuttigen. Dat doen we vaak onbewust en snel, omdat we na de maaltijd vlug naar het werk, school of naar de sportclub moeten. Als we onze maaltijd kunnen nuttigen bij een kaarsje, met prettig gezelschap en zonder argumenten, wordt het eten beter ontvangen door ons lichaam en beter verteerd. Een eettafel en stoelen zonder te veel tierelantijn, gemaakt van natuurlijke materialen draagt bij aan dit pure gevoel van voeden.

De vorm van de tafeleetkamer inrichting

De vorm van de tafel doet ontzettend veel voor het interieur en het gezelschap. Kijk eens of je liever aan een ronde tafel of een ovale tafel zit of een tafel met hoeken. Aan een ronde tafel is iedereen gelijk, omdat er geen tafelhoofd is. Ook ontbreekt een tafelhoofd bij een vierkante tafel. Een ronde tafel heeft bovendien als voordeel dat er geen scherpe hoeken aan zitten, wat een voordeel kan zijn voor kleine kinderen, maar ook voor gevoelige personen. Het nadeel is, dat een ronde tafel van flink formaat moet zijn om veel gasten de ruimte te geven.

De verlichting

De verschillende activiteiten waartoe een eettafel je uitnodigt, vragen ook goede verlichting. Kies het liefste voor dimbare lampen boven de eettafel, zodat een vroeg ontbijt op de winterse dag of een spelletjes-avond met vrienden naar wens kunnen worden verlicht. Kies niet alleen voor verlichting van bovenaf. Een kaars op tafel zorgt voor een prettige verlichting en romantische sfeer. Ook een stel wandlampjes zorgen ervoor dat de donkere hoeken van de eetkamer verlicht worden.

Lekker lang tafelen

Lekker lang aan tafel zitten, of het nu om te werken is of om een vijfgangendiner te nuttigen met vrienden, vraagt om fijne stoelen om op te zitten. Een speelse houten bank voor de kinderen, een stel robuuste designstoelen of een klassiek model met een hoge rugleuning maken de inrichting helemaal af.

Kijk voor natuurlijk en puur design op de website van Table Du Sud. Hier vind je met liefde gemaakte eettafels, stoelen en banken van robuuste materialen die bijdragen aan de intentie van jouw eetkamer.