Een handdouche keukenkraan

De keukenkraan is een onmisbaar element in de keuken, eenvoudigweg omdat het het keukengebeuren voorziet van een betrouwbare aanvoer van water. Water is essentieel bij het afwassen van keuzegerief, het afspoelen van bijvoorbeeld verse groenten en het reinig van onder andere de wastafel. Hoewel een gewone waskraan genoeg comfort kan bieden om die watertoevoer optimaal te maken, hebben bepaalde situaties nood aan een kraan die het nog een stapje verder neemt. Eén van die kranen is en handdouche keukenkraan, die meer flexibiliteit biedt en dus gebruiksvriendelijker is.

Een handdouche keukenkraan werkt net als een gewone keukenkraan, maar de kraan zelf kan in de hand genomen worden om zo moeilijk bereikbare plaatsen te spoelen. De kraan werkt dus als een soort verplaatsbare douchekop; vandaar natuurlijk de naam handdouche. Dergelijke kranen zijn ideaal voor wie meer bewegingsvrijheid wil in de keuken, en worden dan ook vaak toegepast in de horeca.

Verschillende soorten handdouche keukenkranen

handdouche keukenkranen

Handdouche keukenkraan à 233,-

Er zijn onder dit type keuzekranen nog verschillende soorten. Zo zijn er kranen met een flexibele uitloop, maar er zijn ook types met een losse handdouche. Daarbij komen dergelijke kranen ook met een uittrekbare uitloop. Ieder type heeft natuurlijk zijn unieke eigenschappen en voordelen, en het uiteenzetten van enkele voorbeelden is dan ook essentieel om de juiste kraan te kiezen.

Handdouche kraan met flexibele uitloop

Dergelijke kranen bieden meer flexibiliteit. De kraan is eigenlijk een soort slang die naar alle mogelijke kanten bewogen kan worden, en is dan ook ideaal voor zij die het water over een grote oppervlakte nodig hebben. Zo is de Franse Keukenkraan Lounge Pro 49 niet enkel modern van ontwerp – dankzij de RVS afwerking en strakke kraanknop – maar is hij ook uiterst beweeglijk. Het kraangat van dit exemplaar is 35 mm doorsnede en het binnenwerk van het systeem is met keramische schijven afgewerkt.

De Arwa Twinflex eengreep keuken mengkraan is dan weer een type met een slang die door ene rubberen omhulsel wordt beschermd, waardoor het iets industriëler oogt. Deze enkele kraan is ongeveer 22 centimeter hoog, heeft een uitloop van 10 centimeter lang en is verkrijgbaar in diverse kleuren waaronder oranje of blauw.

Handdouche kranen met een losse handdouche

handdouche keukenkraan

handdouche keukenkraan à 399,-

Vaste kranen met een losse handdouche bieden dan weer het beste van twee werelden: de kraan zelf zit vast net zoals een typische kraan, maar wordt uitgebreid met een losse handdouche zodat er ook meer flexibiliteit is in de keuken. De Runio Cucina keukenmengkraan is het perfecte voorbeeld van wat een dergelijk type biedt: de vaste kraan is in chroomkleur uitgewerkt en heeft dus een moderne uitstraling, maar de handdouche heeft nog meer in petto. Zo heeft deze een zwenkbereik van 360 graden, en is de flexibele slang van de douchekraan wel 150 centimeter lang voor een uiterst ver bereik. Perfect dus voor grote keukens.

Kranen met een uittrekbare kraanuitloop

Bij sommige kranen is echter de kraan zelf vast, maar kan de uitloop ervan wel uitgehaald worden waardoor die alsnog flexibel gebruikt kan worden in de keuken. De uitloop van de kraan is eigenlijk het bovenste gedeelte. De basis van de kraan blijft dus op zijn plaats terwijl je met de uitloop kunt doen wat je wil.

Een goed voorbeeld van een dergelijke kraan is bijvoorbeeld een klassieke keukenmengkraan, die er op het eerste zicht niet revolutionair uitziet maar wel heel wat te bieden heeft. Zo lijkt dit exemplaar misschien wat ouderwets en nostalgisch, de uitloop is heel erg flexibel waardoor de kraan zelfs in moderne keukens een plaatse kan vinden. De kraan is in chroom afgewerkt en de flexibele slangen garanderen heel wat beweeglijkheid. Het binnenwerk is van keramiek en dankzij de lengte van de uitloop – 200 millimeter – verleent deze kraan zich tot heel wat doeleinden. Deze uitloop is overigens 360 graden draaibaar.

keukenmengkraan met handdouche

keukenmengkraan met handdouche à 454,96

De Blusani Keukenkraan Techno is dan weer de moderne tegenhanger van dit klassieke model, waarbij een RVS afwerking het unieke ontwerp vervolledigt. De kraan oogt ook in dit geval eerder sober en eenvoudig, met een typische draaiknop en rechte uitloop, maar deze laatste is uittrekbaar en voorziet in beweeglijkheid dankzij een slangverbinding. De uitloop van de eenhendelmengkraan is daarbij draaibaar éénmaal die uit de kraan is getrokken, en het binnenwerk is ook hier van keramiek. Hoewel dit exemplaar iets kleiner is dan de meeste kranen, hoeft dat dus niet te betekenen dat hij minder handig is in grote keukens.

Een keukenkraan met handdouche, de beste semi-professionele keukenkraan

Keukenkranen met handdouche zijn de perfecte tool voor keukens waarin flexibiliteit noodzakelijk is, maar ook op het vlak van ontwerp stellen deze types niet teleur. De kranen komen immers verrassend uit de hoek: zelfs de klassiek ogende modellen verlenen zich ideaal als handige kraan. Kranen met handdouche zijn een must-have voor wie functionaliteit wil combineren met stijl en horen dan ook thuis in elke semi-professionele keuken.