Een greeploze keuken ziet er prachtig uit. Deze keuken heeft een moderne en strakke uitstraling en geeft een ruimtelijk gevoel. Steeds meer huishoudens kiezen dan ook voor de greeploze keuken. Naast voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan de greeploze keukenkastjes. Wij zetten de voor- en nadelen van greeploze keukens voor je op een rijtje.

Geschiedenis greeploze keukens

Tegenwoordig kiest bijna de helft van de keukenkopers voor een greeploze keuken. Door de belijning heeft de keuken een strakke uitstraling waardoor deze mooi in de woning past, zeker als je een open woonkeuken hebt. Doordat de keuken mooi wegvalt in een moderne omgeving lopen het keukengedeelte en het woongedeelte vloeiend in elkaar over. De eerste greeploze keuken kwam al in 1960 op de markt, toen Siematic de Siematic 6006 keuken ontwierp. De keuken werd zo populair dat dit oude model in 2000 weer nieuw leven ingeblazen is. Het greeploze design wordt enkel toegepast bij moderne of tijdloze keukens. Dit zie je nooit bij een klassiek of landelijk model. 

Voordelen van de greeploze keuken

De greeploze keuken is erg gemakkelijk schoon te maken. De fronten zijn helemaal vlak en er zijn geen handgrepen om schoon te maken. Dit is misschien een klein voordeel, maar het is wel zo praktisch als je simpel en snel een doekje door de keuken kunt halen. Ook oogt de ruimte een stuk ruimer door te kiezen voor een keuken zonder grepen. Deze ruimtebesparing is minimaal, maar je geniet toch van een gevoel van ruimtelijkheid in de keuken. Als je kleine kinderen in huis hebt, is een greeploze keuken ook erg fijn. Deze keuken is namelijk veiliger voor kinderen omdat ze niet met hun hoofd tegen laaghangende grepen aan kunnen lopen. Dit komt helaas redelijk vaak voor in een keuken met handgrepen. Ook krijgen de kleintjes de lades en kastjes niet gemakkelijk open. De lades van de greeploze keuken worden vaak geopend met een komgreep of greeplijst waar je jouw vingers achter doet. Voor de deuren wordt tegenwoordig vaak gewerkt met een geavanceerdere techniek waardoor je met een simpel duwtje de deuren opent. 

Nadelen van de greeploze keuken

Greeploze lades zijn vrij zwaar en wat lastiger te openen wanneer deze met een greeplijst open moeten. Je kunt namelijk wat minder kracht zetten op de inkeping dan wanneer je een greep zou gebruiken. Ook heeft een greeploze keukenlade of kast minder ruimte door de lijsten die onder het werkblad zitten. Het gaat om ongeveer 5 procent minder opbergruimte. Daarnaast kost een greeploze keuken vaak meer dan een keuken met handgrepen. Aangezien veel mensen een lening afsluiten om een nieuwe keuken aan te schaffen, is dit wel een belangrijk punt om rekening mee te houden. Wil jij heel graag een greeploze keuken? Dan kun je daar ook voor gaan sparen.