Er zijn zoveel mensen en zoveel woonstijlen, maar toch blijft een landelijk interieur één van de populairste stijlen. Dat is niet zo vreemd want er is geen enkele stijl die meer warmte en gezelligheid uitstraalt dan een landelijke woonstijl. Je kunt een landelijke look in vrijwel iedere kamer in huis toepassen. Wij gaan het vandaag hebben over het inrichten van een landelijke keuken! Droom jij ook stiekem van een landelijke keuken, maar heb je nog wat tips en inspiratie nodig? Een landelijke keuken inrichten, dat doe je met deze vijf tips!

1. Landelijke keuken inrichten: natuurlijke kleuren en houten vloeren

In een landelijke keuken spelen de kleuren een belangrijke rol. Door de juiste kleuren te gebruiken op de muren, in meubels en accessoires, creëer je een gezellige hoevesfeer in je eigen keuken. Ga voor lichte, natuurlijke kleuren zoals gebroken wit, beige, crème, grijs en bruin. Zeker niet alles in de keuken hoeft steriel wit te zijn want hierdoor wordt de ruimte al snel kil en ongezellig. Ook de kleur van de vloer is belangrijk. In landelijke keukens wordt vaak gekozen voor houten vloeren. Een houten vloer in de keuken creëert warmte en gezelligheid, het is dé perfecte sfeermaker in huis!

natuurlijke kleuren en houten vloeren

2. Houten keuken: dé keukentrend van 2020

Vaak wordt gekozen voor landelijke keukens in lichte kleuren zoals wit, beige en grijs. Maar in 2020 vormen houten keukens een echte trend. Er wordt veelal gebruikgemaakt van gelakte of massieve eik, beuk, grenen, es en kastanje vanwege hun warme uitstraling. Ook blank of gebeitst hout, waarbij de nerven nog duidelijk zichtbaar zijn, is een prachtige keuze. Een landelijke keuken hoeft heus niet helemaal uit hout te bestaan. Je kunt bijvoorbeeld houten kastjes combineren met natuurstenen keukenbladen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt in een landelijke keuken.

Houten keuken

3. Indeling van een landelijke keuken

Bij het inrichten van een landelijke keuken is de indeling ook heel belangrijk. Vooral de kookplaat en spoelbak zijn essentieel en daarom moeten ze meteen opvallen. Bij landelijke keukens bestaat het kookgedeelte meestal uit een losstaand element waarin kookplaat en oven gecombineerd worden. De spoelbak wordt nauwelijks in het werkblad verwerkt, het staat eerder op zich. En de kranen? Die mogen gerust een retro look hebben. Moderne apparaten zoals de koelkast, diepvries, microgolfoven en vaatwasser worden best zoveel mogelijk weggestoken om zo de landelijke sfeer te bewaren. Van technologie mag niet echt sprake zijn in landelijke keukens.

Indeling van een landelijke keuken

4. Landelijke meubels

We vertelden het al eerder: in een landelijke keuken wordt vooral gebruikgemaakt van lichte kleuren, dus ook op gebied van meubels. In landelijke keukens zie je vaak een mix van open en gesloten kasten. Kasten die open zijn of glazen deuren hebben, worden meestal gebruikt om servies of antieke spullen mee uit te stallen. De gesloten kasten kenmerken zich dan weer door de prachtig afgewerkte frontjes met porseleinen of metalen knoppen of handgrepen.

Landelijke meubels

5. Decoratie in een landelijke keuken

Tenslotte mag mooie decoratie natuurlijk niet ontbreken bij het inrichten van een landelijke keuken. Hier een paar voorbeelden waar wij heel erg van houden: een mooie vaas met bloemen op de keukentafel, glazen potten met ingrediënten op het aanrecht, een fruitschaal, dienblad, porseleinen kannen, pannen als eyecatcher in de keuken, bloemetjesservies in een open kast en een rieten mand met daarin eieren die recht van bij de boer komen.

Geef toe, dat klinkt toch allemaal heel gezellig? Op rommelmarkten kan je authentieke keukenspullen scoren voor een goedkoop prijsje. Maar omdat de landelijke woonstijl zo populair is, spelen online (woon)winkels hier ook hard op in. Tegenwoordig zijn landelijke keukenaccessoires vrijwel overal verkrijgbaar!

Decoratie in een landelijke keuken