natuurstenen keukenblad

Natuurstenen keukenblad: een prachtige aanwist voor uw keuken

Er zijn allerlei verschillende soorten keukenbladen, waaronder bijvoorbeeld natuurstenen, kunststof en houten keukenbladen. Natuurstenen keukenbladen zijn prachtig voor in de keuken. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen waar een keukenblad van gemaakt kan worden.
Wilt u weten welke keuze u heeft? We geven u graag meer informatie over natuurstenen keukenbladen.

Verschillende soorten natuursteen

Natuursteen is niet een specifieke steensoort, maar de verzamelnaam voor verschillende steensoorten van over de hele wereld. Daardoor zijn er ook duizenden soorten natuursteen.

Omdat natuursteen echt een natuurproduct is, verschilt ook binnen een steensoort de samenstelling steeds. Kijkt u dus niet vreemd op als u bij een zelfde steensoort twee heel verschillende patronen tegen komt. Daarom is het bij een natuurstenen keukenblad ook sterk aan te raden om altijd het blad te gaan bekijken voordat u het koopt.

Soorten natuurstenen keukenbladen

Als u op zoek gaat naar natuurstenen keukenbladen, zal het u misschien duizelen door de verschillende steensoorten die er zijn. Een korte over de steensoorten waar natuurstenen keukenbladen van gemaakt kunnen worden:

  • Graniet: hard gesteente wat zeer kras- en hittebestendig is. Een goedkopere variant is granulaatsteen, wat gemaakt wordt van gemalen granietkorrels
  • Keramiek: op hoge temperatuur gebakken materiaal wat daardoor zeer duurzaam en kras- en hittebestendig is. Gemakkelijk reinigbaar en bestand tegen vuil en zuur en zuur
  • Composiet: een zeer harde en duurzame soort die gemaakt is van (een combinatie van) gemalen kwarts, glas of marmer
  • Marmer: kalksteen wat gevormd is onder hoge druk en bij hoge temperatuur. Marmer is licht van kleur en doordat het vrij schaars is, is het duurder dan andere natuursteensoorten. Marmer is in beperkte mate hittebestendig en moet regelmatig behandeld worden
  • Kalksteen: onder druk verharde kalk die als steensoort vrij zacht is en daardoor niet goed bestand is tegen zuren
  • Basalt: net als graniet is dit een hard vulkanisch gesteente, wat meestal een grijze kleur heeft. Doordat het onder hoge temperaturen gevormd is, heeft is het uiterlijk meestal egaal
  • Leisteen: klei die onder hoge druk is omgevormd tot een gesteente met dunne lagen steen. Leisteen is ruw en onregelmatig van oppervlak en vooral verkrijgbaar in donkere tinten

Composiet, graniet en keramiek zijn door hun hitte- en krasbestendige eigenschappen de meest gebruikte natuursteensoorten in keukenbladen.

De voordelen van natuurstenen keukenbladen

Natuursteen is zo geschikt voor keukenbladen door de volgende eigenschappen:

  • Duurzaam: door de hoge slijtvastheid van het materiaal, zal een natuurstenen keukenblad het meest duurzame onderdeel van uw keuken blijken te zijn
  • Kras- en hittebestending: enigszins afhankelijk van de soort natuursteen die in uw keukenblad wordt toegepast, is uw natuurstenen keukenblad zeer kras- en hittebestendig
  • Uniek: doordat het een natuurproduct is, kent uw natuurstenen keukenblad geen gelijke
  • Gemakkelijk te onderhouden: natuursteen is niet poreus en daardoor zeer gemakkelijk en hygiënisch schoon te houden
  • Prachtige uitstraling: natuursteen geeft uw keuken een mooie en luxe uitstraling
  • Verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren: u kunt kiezen uit de meest uiteenlopende kleuren voor uw natuurstenen keukenblad. Bij sommige soorten natuursteen bent u wel meer beperkt dan bij andere

Foto leistenen keukenblad: www.aanrechtblad-kopen.nl

De nadelen van natuurstenen keukenbladen

Keukenbladen van natuursteen kennen echter ook nadelen:

  • Gevoelig voor vocht: de meeste soorten natuursteen zijn ietwat poreus, waardoor ze gevoelig zijn voor vocht en bijtende vloeistoffen
  • Niet goedkoop: natuursteen is niet het goedkoopste materiaal voor uw aanrechtblad. De prijs is afhankelijk van de steensoort, de dikte van uw aanrechtblad en de manier van afwerken. De goedkoopste uitvoeringen in graniet beginnen bij zo’n 200 euro per strekkende meter
  • Onvervangbaar: doordat het een uniek product is, is het vrijwel niet mogelijk om bij beschadigingen of uitbreidingen een blad te vinden met exact hetzelfde uiterlijk
  • Regelmatig onderhoud nodig: met name bij minder harde steensoorten is regelmatig onderhoud nodig om het aanrechtblad mooi te houden

Door Anne