De keuken is tegenwoordig meer dan enkel de plek waar voedsel wordt klaargemaakt. Naast lekker koken is een keuken dé plek om met elkaar te eten, te feesten of goede gesprekken te voeren. Voor al deze verschillende functies mag het juiste type verlichting niet ontbreken. Wanneer zorgt verlichting in combinatie met jouw keukeninrichting voor voldoende licht? En wanneer creëer je wat meer sfeer? In dit artikel vertellen we je graag meer over het belang van goede keukenverlichting.

Basisverlichting

Iedere keuken beschikt over basisverlichting. Dit zijn de spots met warm wit licht die op centrale plekken in je keuken zijn ingebouwd. Aan de hand van een lichtstudie ontdek je welke basisverlichting in jouw keuken past. Daglicht is hierbij belangrijk. Bij een teveel aan daglicht kan je jouw keuken praktisch houden door zonwering van Zonweringfabriek. Wanneer er voldoende daglicht in je keuken valt, hoeft de basisverlichting minder vaak aan en kun je flink besparen op je energierekening. Is je keuken schaduwrijk, dan is een goede basisverlichting een must. Doorgaans geldt dat een keuken in de basis optimaal verlicht is met een waarde van 300 lumen per vierkante meter.

Taakverlichting

Naast basisverlichting is een keuken voorzien van taakverlichting. Dit type verlichting zorgt ervoor dat je keuken lekker praktisch is. Vooral tijdens het koken is voldoende licht in de keuken namelijk erg belangrijk. Hiermee voorkom je vermoeide ogen en gevaarlijke situaties, zoals voedsel snijden met schaduwvorming op het werkblad. Taakverlichting is speciaal afgestemd op de werkplekken in je keuken. Dit gebeurt veelal door middel van spots of ledstrips met neutraal wit licht onder hangkasten te plaatsen die voor extra licht zorgen zodat je veilig kunt koken, bakken en schoonmaken.

Sfeerverlichting

Tijdens het uitvoeren van taken in de keuken heb je genoeg aan een combinatie van basisverlichting en taakverlichting. Wanneer je de keuken wil gebruiken als leefruimte, is een goede sfeerverlichting onmisbaar. Sfeerverlichting zorgt voor een intieme ambiance zodat je helemaal tot rust komt. Dit type verlichting kun je onder meer aanbrengen via ledstrips onder de keukenkasten of onder het werkblad, het verlichten van een nis of spots aan de binnenkant van de kastjes. Of wat dacht je van gekleurde RGB strips om de sfeer van een echte bar na te bootsen? Door voor een dimbare verlichting te kiezen kun je op ieder moment de juiste sfeer bepalen.

Waar plaats je welke keukenverlichting?

Om een keuken functioneel en gezellig te maken, is het belangrijk om verlichting op de juiste plek te plaatsen. Hieronder bekijken we nog even per onderdeel welke keukenverlichting goed zou passen.

  • Plafond: inbouwspots, spots, railsysteem;
  • Kasten: ledstrips, onderbouwspots;
  • Keukeneiland: hanglamp;
  • Open kasten: ledstrips, wandlampen.