Boodschappen doen in de supermarkt is niet ieders hobby. Maar wanneer je terugkomt van het boodschappen doen, begint voor velen helemaal een drama. Hoe ga je al je producten goed en georganiseerd in je koelkast stallen? Breng daarom eens wat overzicht in je koelkast, zodat je ook daadwerkelijk weet wat er in de koelkast staat.

Belang van een goed ingerichte koelkast

Een koelkast wordt vaak volgestouwd met producten, om maar alles kwijt te kunnen. Hoe alles wordt geplaatst, is niet iets waar vooraf veel tijd aan wordt besteed. Daarom kan het dus zomaar voorkomen dat je de week erop producten koopt die je nog in de koelkast hebt staan. Maar omdat het overzicht ontbreekt was je het allang weer vergeten. Een slecht georganiseerde koelkast heeft ook tot gevolg dat dubbele producten geopend worden. Er staat bijvoorbeeld nog een geopend pak melk in de koelkast, maar je opent een nieuw pak melk omdat je het andere pak over het hoofd ziet. Met een slecht ingedeelde koelkast gebruik je je producten dus niet efficiënt en evenmin doe je dan efficiënt boodschappen. 

Groente- en fruitlades

Koelkasten zijn voorzien van één of meerdere groente- en fruitlades. Maar lang niet altijd worden deze lades daarvoor gebruikt. Toch is het niet voor niets dat ze groente- en fruitlades genoemd worden. Deze lades zijn de meest koele omgeving in de koelkast. Groente en fruit blijft hier dus veel langer vers in. Enkel exotische fruitsoorten hoeven niet in de koelkast en kunnen op een fruitschaal bewaard worden. Heb je twee groente- en fruitlades, berg de groente dan apart van het fruit op. Uit rijpend fruit ontsnappen bepaalde gassen die groentes kunnen aantasten.

Onderin, bovenin of in het midden?

Afhankelijk van de grootte van de koelkast, is deze voorzien van meerdere legplanken. Houd altijd in gedachten dat de onderste planken het koudst zijn en dat het bovenste gedeelte van de koelkast het warmst is. Leg vlees, vis en eventueel zuivel daarom altijd op de onderste plank. Het bovenste gedeelte is geschikt voor producten die niet voortdurend zeer koud opgeslagen hoeven te worden, zoals sauzen, kaas, boter en vruchtensappen. Het middelste gedeelte kun je gebruiken voor alle andere producten, zoals geopende pakjes kaas- en vleeswaren, kliekjes of gebak. Vanzelfsprekend biedt de koelkastdeur ruimte voor flessen drank, maar ook voor eieren, boter en koffiemelk. 

Slimme koelkast

Echte koelkastchaoten kunnen tegenwoordig hulp krijgen van moderne innovaties, zoals de slimme koelkast. Heb je vlees en vis juist bovenin gelegd? In een slimme koelkast is de temperatuur per zone in te stellen. Je kunt het bovenste gedeelte dus wat kouder zetten. Is het echt een rommeltje in je koelkast en wil je in de supermarkt weten of je nog bepaalde producten in voorraad hebt? Open een app op je smartphone en je ziet de inhoud van je koelkast door de ingebouwde camera’s. De slimme koelkast is overigens nog wel erg prijzig, zolang ze nog niet grootschalig worden verkocht. Je opstalverzekering vergelijken is daarom verstandig als je een slimme inbouwkoelkast aanschaft. Een vrijstaande slimme koelkast valt onder de inboedelverzekering. Met een inboedel- of opstalverzekering vergelijken kies je de beste verzekering waarmee je dure koelkast goed gedekt is tegen schade.