Bij het schoonmaken van de keuken denk je waarschijnlijk direct aan het aanrecht, de kookplaat en de keukenkasten. Maar wist je dat er heel wat plekken zijn die je over het hoofd ziet? Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral keukenapparaten te weinig worden schoongemaakt. Tijd om daar iets aan te doen. Dit zijn vijf plekken in de keuken die jij vaker moet schoonmaken!

1. De (microgolf)oven schoonmaken

Eén van de plekken in de keuken die jij vaker moet schoonmaken is de (microgolf)oven. Als je regelmatig de (microgolf)oven gebruikt, dan ken je de vieze aangekoekte plekken wel. Een hele klus om dat schoon te krijgen, zou je denken. Echter valt het schoonmaken van de oven beter mee dan gedacht. Met een beetje citroensap kom je namelijk al een heel eind!

Doe een beetje citroensap met water in een plantenspray en spuit de binnenkant van de oven ermee in. Zet de oven even aan en kuis de binnenkant daarna met een spons. Als je geen plantenspray hebt, kan je ook een schaaltje met citroensap voor vijf minuutjes in de oven zetten. Het sap zal verdampen waardoor het vet gemakkelijker loskomt.

2. De frituurpan schoonmaken

De meeste mensen houden van frietjes en snacks, maar hebben een hekel aan het schoonmaken van de frituurpan. Vooral het schoonmaken van alle losse onderdelen is geen pretje. Gelukkig hebben we daar een makkelijke oplossing voor, namelijk de vaatwasser!

Een goede frituurpan heeft onderdelen die in de vaatwasser kunnen. Zet de vaatwasser op de hoogste temperatuur en je frituurpan komt er weer spic en span uit. Het enige wat niet in de vaatwasser mag is het elektrische verwarmingselement. Ga je een nieuwe vaatwasser kopen? Check dan eerst of de onderdelen in de vaatwasser mogen. Dat bespaart je immers heel wat schrobwerk!

de frituurpan schoonmaken

3. De afzuigkap schoonmaken

Nog zo’n klusje dat je maar al te graag uitstelt: de afzuigkap schoonmaken. Vaak hebben moderne afzuigkappen onderdelen die in de vaatwasser mogen. Dan wordt het schoonmaken natuurlijk al een stuk makkelijker. Dat is maar goed ook, want de afzuigkap wordt erg vies.

De hete lucht die opstijgt boven je pannen bevat veel vet, en dat vet slaat neer op de afzuigkap. Als je deze een paar maanden niet schoonmaakt, wordt hij helemaal plakkerig en vies. Het is een goed idee om regelmatig de filters van de afzuigkap schoon te maken, of te vervangen als ze van stof zijn. Vervolgens maak je ook de binnenkant en de buitenkant van de afzuigkap schoon met afwasmiddel en heet water.

4. Koelkast schoonmaken

Een koelkast helemaal smetteloos schoon houden, lukt bij vrijwel niemand. Er blijven altijd wel ergens etensrestjes hangen. Echter is het wel belangrijk om regelmatig de koelkast schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de koelkast goed blijft koelen en daarnaast is het ook gewoon nodig omwille van de hygiëne.

Lades, plateaus, bakjes en rekjes kan je prima uit de koelkast halen en schoonmaken met een sopje afwasmiddel en warm water. Ook de deur kan je makkelijk mee schoonmaken. De rubbers koelkast schoonmaken is iets lastiger. Verwijder eerst het vuil met je handen. Gebruik daarna lauw water en wat detergent en wrijf de rubbers met een doek schoon. In ons stappenplan koelkast schoonmaken lees je stap voor stap hoe je dit het beste aanpakt!

Koelkast schoonmaken

5. Gootsteen schoonmaken

Tenslotte is het ook belangrijk om de gootsteen goed schoon te maken. Hoe pak je dat het beste aan? Zet de gootsteen een uur lang onder water met een scheutje allesreiniger of schoonmaakazijn. Vervolgens kan je de gootsteen opblinken met een vloeibaar schuurmiddel. Maak alles droog met een droge microvezeldoek.

Neem ook zeker de keukenkraan mee. Kranen zijn één van de meest onhygiënische objecten in huis. De kraan schoonmaken, hoe doe je dat? Gebruik heet water en een doek met wat allesreiniger om de kraan af te nemen. De kleine vuile randjes rond de kraan kan je makkelijk weg schrobben met een oude tandenborstel. Komt die toch ook weer van pas!

gootsteen schoonmaken

Veel keukenapparaten die niet vaak genoeg schoon gemaakt worden, zijn vies terwijl je het  niet direct ziet. Zo zie je bijvoorbeeld nauwelijks hoe vuil de afzuigkap eigenlijk is totdat je het filter losmaakt. De gootsteen wordt dan weer te weinig schoongemaakt omdat het teveel moeite kost. We hopen dat je, met behulp van bovenstaande tips, de keuken beter kunt onderhouden. In de keuken is een goede hygiëne immers ontzettend belangrijk!