Duurzaamheid is de toekomst, we dragen ten slotte allemaal zorg voor de aarde. Duurzaam leven kan op allerlei manieren, maar zeker ook door een paar simpele aanpassingen te maken in de keuken. Lees snel verder voor 3 simpele tips om duurzaam te zijn in de keuken. 

Klimaatverandering is een groot maatschappelijk probleem en kunnen we alleen een halt toeroepen als we allemaal letten op onze gewoonten. Er zijn veel manieren om duurzamer te leven en daarom is het soms moeilijk om te bedenken waar je kan beginnen. Met deze tips maak je gelijk een paar simpele en duurzame veranderingen in de keuken. Zo draag je stap voor stap bij aan een betere wereld. Te grote en rigoureuze veranderingen zijn namelijk moeilijk vol te houden, maar met deze 3 simpele aanpassingen maak je al een goede start. 

duurzaam in de keuken

Vul je koelkast met lokaal eten

Tegenwoordig is alles op elk moment te krijgen. Seizoensfruit en -groenten zijn er eigenlijk niet meer, want we kunnen alles importeren uit andere landen. Voor het milieu is dit alleen niet de beste keuze. Lokaal shoppen is een manier om jouw ecologische voetafdruk sterk te verminderen. Daarmee bespaar je namelijk een heleboel uitstoot dat wordt veroorzaakt door transport. Ook geeft het je de mogelijkheid om biologisch te eten door bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan een lokale boer. Daar kun je biologisch vlees, zuivel, fruit en kakelverse eieren inslaan. Dat is gezonder én ook nog eens lekkerder. Zo eet je minder bewerkt voedsel terwijl je een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Toch liever vlakbij huis boodschappen doen? Maak dan gebruik van een initiatief dat voedselverspilling tegen gaat door met korting voedsel aan te bieden van lokale supermarkten, bakken, groenteboeren en restaurants dat bijna over de datum is. Zo doe je goedkoop boodschappen én red je bruikbaar voedsel van de afvalberg. Win-win! 

duurzaam in de keuken

Maak smakelijke creaties van restjes

Heb jij altijd een koelkast vol restjes die uiteindelijk in de prullenbak belanden? Dat is ontzettend zonde, want met een beetje creativiteit maak je hier juist een heerlijke maaltijd van. Zo bespaar je geld én voorkom je voedselverspilling. Daarnaast is het ook nog een leuke manier om beter te leren koken. Voor je het weet ben je een ware chef die van allerlei ingrediënten een feestje op je bord kan maken. Kies een dag in een week die je omdoopt tot restjesdag en maak een heerlijke frittata, quiche, ovenschotel of soep van alle restjes in je koelkast. Niet alleen is het lekker én verantwoord, maar het geeft ook nog eens ontzettend veel voldoening om zo creatief aan de slag te gaan met restjes. Heb je nog wat over? Dan kun je die invriezen of de volgende dag eten als lunch. 

simpele tips om duurzaam te zijn in de keuken

Weg met plastic

Doe je erg je best om voedselverspilling te voorkomen? Let dan wel op dat je jouw goede gedrag niet teniet doet door gerechten vervolgens te verpakken in plastic zakjes of aluminiumfolie. Gebruik liever een milieuvriendelijk variant zoals herbruikbare bakjes of folie van bijenwas. Dit zijn katoenen doeken die gecoat zijn met bijenwas en het voedsel daardoor heel vers houden. Daarnaast zijn deze erg vaak te hergebruiken, waardoor het een stuk betere keuze is dan plastic- of aluminiumverpakkingsmaterialen. Als je toch bezig bent: probeer dan gelijk zo min mogelijk voedsel te kopen dat is plastic verpakt zit. En een plastic tasje meenemen in de supermarkt is natuurlijk al helemaal een no-go, dus zorg dat je altijd een herbruikbare tas bij je hebt. Die berg plastic tasjes in je voorraadkast eindigt ten slotte altijd op de vuilnisbelt (lees: zee). 

Alle grote veranderingen beginnen bij iets kleins. Daarom is het belangrijk je niet uit het veld te laten slaan door alle mogelijkheden die er zijn om duurzaam te leven. Als je deze veranderingen invoert, zul je snel merken hoe makkelijk het is om je ecologische voetafdruk beetje bij beetje te verkleinen. Als we dat allemaal doen, komen we al een heel eind!