Voor de gemiddelde thuiskok is het best een uitdaging om een flamboyant menu op tafel te zetten. Zeker wanneer deze tafel gevuld is met gasten die je wil imponeren. Gelukkig hebben wij een paar geheimen bemachtigd van de chef koks die jouw ervaring een stuk makkelijker én leuker kunnen maken. Lees snel verder als je wil weten hoe jij jezelf kan omtoveren tot een ware chef (thuis)kok!

De meeste chefs hebben een intensieve opleiding én een bak ervaring op hun naam staan. Van beginnen in de afwas tot uiteindelijk hun wijsheden overbrengen aan de stagiaires. Natuurlijk is er niks zo fijn als een shortcut en die hebben we voor je! Wij zetten de beste tips van chef koks op een rijtje zodat jij jouw creaties tot een hoger niveau kunt tillen!

leren blancheren

Geheim ingrediënt: een snufje suiker

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom alles in een restaurant toch nét een beetje lekkerder smaakt, tot aan een simpele tomatensoep aan toe? Dat kan zomaar te maken hebben met het geheime ingrediënt: een snufje suiker. Natuurlijk is het niet de meest gezonde oplossing, maar zo haal je wél de smaak van de tomaten een beetje op. Zeker wanneer je te maken hebt met Hollandse tomaten die minder zoet en sappig zijn. Misschien geen goed idee om hier dagelijkse kost van te maken, maar voor een etentje kan het best een keertje, toch? De tip kan trouwens ook heel goed toegepast worden om sauzen op basis van tomaten. Vertel het alleen niet door aan Italianen, die zullen er minder van onder de indruk zijn. Zij hebben dan wel weer die sappige, zoete tomaten en zo kunnen wij het natuurlijk ook. 

Blancheren kun je leren

Deze techniek is onmisbaar om de gekookte groenten fris en kleurrijk te houden. Voorkom dat de groenten na het koken nog door blijven garen door ze in een bak met ijskoud water te dompelen. Vervolgens kan je er alles mee doen wat je wil, zoals nog even wokken of gratineren in de oven. Op deze manier maak je ook van groenten een spektakel! 

tips om te koken

Een goede voorbereiding is het halve werk

Koken voor gasten kan ontzettend stressvol zijn, omdat het een knap staaltje multitasken vergt. Meerdere pannen op het vuur balanceren terwijl je uiteindelijk voor elkaar moet krijgen dat alles tegelijk op tafel staat. Het is niet niks, maar oefening baart kunst. Natuurlijk hoef je het jezelf niet moeilijk te maken dan nodig en daarom hechten de chefs een heleboel waarde aan goede voorbereiding. In de professionele keukens heet dit mis en place, maar wij noemen het gewoon slim zijn! Denk aan een klusje als groenten snijden of het maken van een roux voor een saus of jus. Grote kans dat je de jus nog moet afmaken terwijl het vlees al in de pan ligt. Dan is het hartstikke fijn als die roux al zit te wachten, klaar voor gebruik. Maak de roux daarom  een paar uurtjes van te voren en bewaar deze in een luchtdichte verpakking in de koelkast of, wanneer je al ver van te voren bent begonnen aan de voorbereiding, in de vriezer. Je kan zelfs op een regenachtige dag alvast roux maken en invriezen in een ijsklontjesvorm. Zo heb jij ten alle tijden roux tot je beschikking, mocht je spontaan aan het kokkerellen slaan!

Deglaceer erop los

Nu we het toch over saus hebben: maak gebruik van de heerlijke smaken van de gerechten die je al aan het bereiden bent. Het is een doodzonde om jouw pan met daarin al die heerlijke kruiden zó in de vaatwasser te mieteren. Verwerk deze liever in een saus door al aangebakken restjes nog even los te roeren en te verwerken. Bijvoorbeeld met een roux, bouillon of scheutje wijn. Oftewel: deglaceer er op los, zoals de kenners het noemen. 

Maak optimaal gebruik van kruiden

Kruiden zijn natuurlijk een belangrijke smaakmaker voor een goed en gelaagd gerecht. Strooi jij altijd lukraak met wat willekeurige specerijen voor je een creatie op tafel zet? Dat kan een stuk beter! Door de specerijen tijdens het bereiden al toe te voegen, maak je namelijk optimaal gebruik van de smaak en aroma’s. Om deze los te maken, moeten de kruiden namelijk even verhit worden. Luister dus naar de chefs en voeg deze smaakmakers voortaan tijdig toe, bijvoorbeeld al in de boter of olie. Dit geldt trouwens niet voor verse groene kruiden, want deze kook je dan juist kapot en worden juist vlak voor het serveren toegevoegd. Snap je het nog? Komt wel goed! 

deglaceren

Wees op tijd met zout

Om even in het straatje van de voorgaande tip te blijven: zorg dat je ook het zout tijdig toevoegt in een recept. De meeste mensen zijn gewend om dit op het eind te doen, maar dit geeft een hele andere smaakbeleving. Wanneer je het zout pas vlak voor het bereiden toevoegt, proef je namelijk nadrukkelijk een gerecht met zout. Kies je ervoor om het zout al tijdens het bereiden onderdeel te maken van het gerecht, dan gaan de smaken zich vermengen om een meer gelaagd en interessanter gerecht te vormen. Voeg het liefst zout toe bij elke stap, van het fruiten van een uitje tot het braden van het hoofdingrediënt. Dit betekent overigens niet dat je een berg aan zout hoeft te verwerken in je gerecht, voeg juist elke keer een snufje toe en blijf tussendoor proeven voor het gewenste resultaat!

Speel met verschillende vormen

De professionele chefs zijn natuurlijk een meester in snijtechnieken. Ontzettend tof, maar ook tijdrovend om te leren. Nu hoef je natuurlijk niet te leren om als een razende een winterpeen in stukken te choppen om een fantastisch gerecht in elkaar te zetten. Maar wist je dat er, naast snelheid en mooi gesneden ingrediënten, nog een andere filosofie achter deze snijtechnieken schuilt? Door te letten op de vormen waarin je de verschillende ingrediënten snijdt, kan je namelijk zorgen dat de ingrediënten óf tegelijk gaar zijn of juist verschillende texturen creëren om het gerecht interessant en speels te maken. Ga dus op ontdekking door te spelen met verschillende vormen, zoals de echte chefs!